Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Domů
  • Zprávy
  • Žáci Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují soutěžili v Brně

Žáci Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují soutěžili v Brně

René Herzán Pátek, 22. ledna 2016

Žáci Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují se ve dnech 14. - 16. ledna 2016 zúčastnili celostátní soutěže GASTROJUNIOR 2016 v Brně, tentokrát s mezinárodní účastí.

Žáci Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují soutěžili v Brně

Žákyně 3. ročníku oboru Hotelnictví, Kamila Otradovská, reprezentovala školu v soutěži číšníků. Jejím soutěžním úkolem bylo připravit čaj pro dvě osoby a zakomponovat do něj nebo k němu čerstvé ovoce. "Kamila připravila čaj Tuareg. To je čajová směs, která se připravuje ze zeleného čaje Zhuča a marocké máty. Čaj osladila sušenou třtinovou šťávou, další část sušené třtinové šťávy nechala zkaramelizovat a přidávala ho k čaji jako druhé sladidlo. K čaji podávala teplý italský moučník "Domácí pasticcera". Tento moučník se Kamila naučila připravovat na zahraniční stáži, které se účastnila v rámci projektu Erasmus+. Korpus si upekla předem a při vlastní soutěži k němu dohotovila omáčku z čerstvého lesního ovoce," uvedla zástupkyně ředitele pro praktické vzdělávání Soňa Jansa Šrůtková.

V kuchařském klání reprezentoval Střední školu hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují student 3. ročníku Jiří Tomáš. "Jako hlavní surovinu si vylosoval kuřecí prsíčka a jako doplňkové suroviny zázvor, jablko a sýr ricottu. Jeho úkolem bylo připravit pokrm, který bude obsahovat vylosované ingredience. Měl celkem půl hodiny na písemnou přípravu, na vyzvednutí potravin z koloniálu a přípravu kuchyňského studia. Vlastní příprava pokrmu nemohla trvat více než 45 minut. Pokrm Jirka pojmenoval "Kuřecí prsíčka s bylinkovou krustou a jemnou omáčkou, doplněnou zapečenou polentou s parmazánem a jablkovým chutney se zázvorem". Připravoval 4 porce pokrmu," popsala činnost i druhého studenta školy Soňa Jansa Šrůtková.

Soutěže se zúčastnilo 33 kuchařů a 31 číšníků z celé republiky a z Itálie. Studenti teplické školy nedosáhli nejvyšších příček, ale získali mnoho cenných zkušeností. Žáci se na soutěž připravovali v rámci projektu Kreativním gastronomem již na střední škole IV.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)