Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Začíná předvánoční čas. Kam za adventní atmosférou?

Začíná předvánoční čas. Kam za adventní atmosférou?

Bára Fialová, foto archiv

Sobota, 2. prosince 2023

Začíná předvánoční čas. Kam za adventní atmosférou?

Po celém Broumovsku se tento víkend rozsvítí vánoční stromky. U úřadů a na náměstích, s doprovodným programem, koncerty, výstavami, dílnami. Pojďte se podívat, kam vyrazit za adventní atmosférou v pohádkově sněhových kulisách.

Muzeum Náchodska pořádá už v sobotu od devíti od rána do dvou odpoledne Vánoční tvořivou dílnu na Staré radnici v Náchodě. Letošním tématem je vlna a vánoční ozdoby si budete moct vyrobit technikou suchého plstění jehlou nebo vystřihování a vrstvení filcu.

Do Červeného Kostelce si můžete zajet na vánoční trhy, které se v sobotu budou konat v zahradní kavárně Trees od devíti do čtyř odpoledne. Ve dvě hodiny trhy oživí koncert hudebního tria The Brownies Pavla Rohleny, kteří ve své tvorbě propojují množství různých žánrů od soulu, latinsko-amerického jazzu a swingu po reggae či blues.

V sobotu se chystá krásný koncert ve Rtyni v Podkrkonoší, kde se od sedmi večer v Sále Orlovna koná adventní koncert Koletovy hornické hudby. Amatérský dechový orchestr byl založen v roce 1864 místními nadšenci a od té doby se stal jedním z nejvýznamnějších orchestrů v regionu, který soustřeďuje mnoho amatérských hudebníků z Trutnovska a Broumovska. Doporučuje se zajistit si lístky předem, více informací najdete na koletovka.cz.

V hronovské knihovně se na sobotní dopoledne chystá Adventní pohádkohraní, na programu je společné čtení, pohybové aktivity i tvoření. V Otovicích a v Martínkovicích se odpoledne uskuteční Mikulášská. V Otovicích bude od tří hodin v obecním sále program pro rodiny s dětmi a v šest večer zazpívá v kostele sv. Barbory pěvecký sbor Clari Cantus.

 

Probuzené hrady a zlatý baobab

Někde se stromky rozsvítí už v sobotu, jako třeba pod Borem - v kouzelné Machovské Lhotě. V Teplicích nad Metují, Adršpachu i v Broumově a dalších místech se rozsvícení chystá na první adventní neděli 3. prosince. V Broumově se na Kostelním náměstí chystá betlém na motivy knížky Pohádky z broumovského dolíku, výstava studentů místního gymnázia a dětí dalších broumovských škol. K tomu o půl páté zahraje kapela Peus. Přijďte zapálit adventní svíčku a třeba i přidat zimní obrázek do otevřené výstavy. Na Mírovém náměstí začíná program o půl páté pohádkou Jak čerti stavěli sněhuláka. O půl šesté se rozsvítí vánoční strom a večer zakončí koncert kapely Olympic revival.

V Hronově se bude už od devíti od rána konat charitativní bazárek v Sále Josefa Čapka a odpoledne ho doplní ještě minitrh dětí ze Základní školy v Hronově, který začne před sálem od čtyř odpoledne. O půl páté se bude v Jiráskově divadle konat adventní koncert žáků ze Základní umělecké školy v Hronově a v šest večer se na hlavním náměstí rozzáří vánoční strom.

Od 3. prosince se taky budou konat adventní prohlídky v broumovském klášteře. Přijďte se podívat na svátečně vyzdobený klášter a dozvíte se více o adventních i vánočních zvycích a tradicích. Pokochat se vánoční výzdobou můžete již od soboty 2. Prosince také v Safari Parku ve Dvoře Králové. Sváteční procházku vám v prodloužené otevírací době zpestří tisíce světýlek na vánočních řetězech, zářící siluety nosorožců či buvolů, zlatě se rozsvítí i skulptury baobabů.

Taky hrady a zámky se během adventního času na krátko probouzí ze zimního spánku. Třeba zámek v Opočně, který si pro návštěvníky připravil prohlídky s vánoční atmosférou. Výjimečně si také můžete prohlédnout zámek po setmění, a to v rámci podvečerních adventních prohlídek.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)