Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Zájem o SENIOR TAXI stále stoupá, nyní však musí zdražit
banner

Zájem o SENIOR TAXI stále stoupá, nyní však musí zdražit

Miloš Andrš, grafika Město Broumov

Středa, 22. listopadu 2023

Zájem o SENIOR TAXI stále stoupá, nyní však musí zdražit

Již čtyři roky slouží v Broumově seniorům služba SENIOR TAXI, o kterou je velký zájem a město náklady na její provoz doplácí ze svého rozpočtu. Vzhledem ke stále stoupajícím nákladům muselo však město přistoupit k navýšení ceny za jízdy. Zvýšení ceny jízdného vstupuje v platnost od 1. 12. 2023.

Od června roku 2019 město Broumov provozuje a významně finančně podporuje službu s názvem SENIOR TAXI Broumov. Jejím cílem je poskytnout specializovanou osobní přepravu za zvýhodněné ceny občanům, kteří dosáhli věku 65 let nebo jsou držiteli průkazu ZTP či ZTP/P. Nabídka platí nejen na území města Broumova, ale vztahuje se i na jeho městské části Olivětín, Benešov a Rožmitál.

Službu může využít každý občan, který spadá do jedné ze dvou výše uvedených skupin a zažádá si na podatelně MěÚ o tzv. Průkaz SENIOR TAXI. K jeho získání stačí předložit občanský průkaz nebo průkaz ZTP (ZTP/P). Od června 2019 do října letošního roku bylo vydáno celkem 538 těchto průkazů. Svědčí to o mimořádné poptávce ze strany občanů, jejichž zájem, stejně jako počet jízd neustále narůstají. Momentálně vyjedete SENIOR TAXI až čtyři sta krát do měsíce.

Podle stávajících zásad platí senioři a osoby se zdravotním postižením 20 korun za jednotlivou jízdu, respektive 30 korun za zpáteční dopravu v případech, kdy taxi mezi jízdami nečeká déle než 15 minut. Tento zvýhodněný tarif může každý držitel průkazu využít maximálně na deset jízd do měsíce. Výše poplatku je tak spíše symbolická, aniž by se za uplynulých čtyři a půl roku jakkoli změnila. Veškeré zbývající náklady na provoz hradí město Broumov ze svého rozpočtu. V současné době totiž neexistuje žádný dotační titul ani jiný finanční zdroj, ze kterého by bylo možné službu dofinancovávat.

Těší nás, že službu využívá stále více občanů, bohužel náklady na její provoz stále stoupají. Kvůli inflaci muselo město na základě uzavřené smlouvy zvýšit úhrady přepravci. Jen pro představu, zatímco občané zaplatí za jednu jízdu dvacetikorunu, město doplácí 115 Kč, u zpáteční jízdy se doplatek vyšplhá na 184 Kč. Vše přehledně ukazují přiložené grafy, které meziročně srovnávají, jak se zvyšoval počet jízd i měsíční náklady za období leden až září.

Ještě v roce 2020 činily roční náklady na SENIOR TAXI přibližně 286 tisíc korun. Město Broumov pro letošek výrazně navýšilo tuto položku na 500 tisíc korun, ovšem už v říjnu ji překročilo o 30 tisíc. Momentálně tak musí hledat další prostředky ve svém rozpočtu, aby službu udrželo do konce roku. Podle odhadů se tak celkové roční náklady vyšplhají zhruba na 650 tisíc korun.

Pomáhat udržitelně

Na jedné misce vah se tak octla snaha města zajistit seniorům a osobám se zdravotním postižením finančně dostupnou individuální přepravu. Na druhé misce vah leží povinnost sledovat a řešit nemalé finanční dopady této služby na rozpočet města. Tím spíš, že se částka na provoz SENIOR TAXI od 2020 více než zdvojnásobila.

Kvůli výše zmíněným důvodům Rada města Broumova schválila aktualizaci „Zásad pro poskytování služby SENIOR TAXI v Broumově“ včetně navýšení poplatků za využití služby. Od 1. 12. 2023 tak senioři a osoby se zdravotním postižením zaplatí 40 Kč za jednu jízdu, respektive 60 Kč za zpáteční (obousměrnou) dopravu s čekací dobou taxi do 15 minut. Služba SENIOR TAXI je primárně určena seniorům a osobám se zdravotním postižením, zejména pohybovým. Takovéto osoby mohou na úřadu práce zažádat o vydání průkazu ZTP (ZTP/P) a současně o přiznání Příspěvku na mobilitu, což je opakovaná měsíční sociální dávka ve výši 900 Kč, která slouží držitelům těchto průkazů, ke kompenzaci nákladů na zajišťování jejich dopravy – např. i formou služby SENIOR TAXI.

Krom toho jsou zde i jiné možnosti dopravy. Zhruba třetina z celkového počtu jízd SENIOR TAXI míří v současné době k lékaři či do zdravotnických zařízení, kde většina seniorů nebo občanů se zdravotním postižením může požádat lékaře o zajištění dopravy sanitou. Ta je plně hrazená z prostředků veřejného zdravotního pojištění a tyto občany přepravuje zdarma. Klienti SENIOR TAXI tak nemusí „plýtvat“ svůj měsíční limit deseti jízd na cesty k lékařům, a navíc mohou ušetřit.

Vedení města si uvědomuje význam a potřebnost SENIOR TAXI pro naše občany, a proto nechtělo přistupovat k jakémukoliv omezování této velmi žádané služby (například snižováním limitu měsíčních jízd na osobu, omezováním dopravy k lékařům apod.). Navýšení poplatků za využívání služby SENIOR TAXI je tak aktuálně jedinou možností, jak poskytnout potřebným občanům možnost se bezpečně a za dostupné ceny dopravovat, kam potřebují. Věříme, že krok, ke kterému nás nutí finanční okolnosti, se setká s pochopením.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)