Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Zdeněk Streubel se dnes dožívá významného životního jubilea
banner

Zdeněk Streubel se dnes dožívá významného životního jubilea

René Herzán

Neděle, 13. června 2021

Zdeněk Streubel se dnes dožívá významného životního jubilea

Když se v Broumově řekne Streubel, tak je to každému hned jasné – kantor, starosta, volejbalista…, prostě chlap, který byl v Broumově u všeho důležitého. Zdeněk Streubel dnes slaví 90. narozeniny!

Zdeněk Streubel se narodil 13. června 1931 v Polici nad Metují, kde prožil své dětství a kus svého mládí. Obě tato období jsou spojena se skautingem. Před válkou vstoupil do místní vlčácké smečky, za války společně se svými kamarády zakládají klub Mladého hlasatele pod názvem „Ochránci polických skal“, se kterým skautují až do konce války. Po válce se dostává zpět do Junáka v Polici nad Metují, ale poté se odstěhuje do Broumova, kde pomáhá zakládat 5. oddíl Olivětín. Tento oddíl si vybuduje v Broumově a okolí velké renomé.

Do Broumova - Olivětína se přestěhoval po druhé světové válce, v roce 1945, a navštěvoval Gymnázium v Broumově. Po vysoké škole pracoval v Broumově jako učitel na Základní škole Komenského, později se stal jejím ředitelem. V roce 1968 spolu s dalšími učiteli chtěli přejmenovat tuto školu zpět na Masarykovu, ale všichni za to byli potrestáni. Někteří přišli o práci učitele zcela, někteří byli přesunuti na jinou školu a Zdeněk Streubel byl přeložen do Police nad Metují.

V 90. letech byl zakládajícím a aktivním členem místního občanského fóra, krátce vykonával funkci místostarosty Broumova a v letech 1992 – 2002 byl zvolen starostou. Za jeho období ve funkci došlo k významným investičním akcím, např. k plynofikaci Broumovska, byla postavena čistírna odpadních vod, sportovní hala, domov důchodců, přístavba ZŠ Masarykova, byla předlážděna historická část města, revitalizována skládka v Benešově, řada objektů změnila svůj vzhled, např. Dělnické domy, či svůj účel, např. současná budova III městského úřadu.

Již 42 let pořádá v srpnu mezinárodní antukový turnaj, původně ženských, a posledních pár let smíšených družstev ve volejbale - Memoriál Slávky Streubelové, k uctění památky jeho první ženy, bývalé hráčky místního volejbalového oddílu. Memoriál Slávky Streubelové vždy navštíví každoročně celá řada bývalých hráčů a hráček, kteří zanechali v broumovském volejbale výraznou stopu. 

Zdeněk Streubel byl zakládajícím členem Broumovských novin, které vznikly na podzim roku 2004 pod záštitou spolku Europa Union. Broumovské noviny převzalo město Broumov v roce 2011, Evropa Union, zejména díky panu Streubelovi, se na jejich distribuci podílela až do konce roku 2019.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Jan Školník
    Datum: 14. 6. 2021 11:58

    Velké gratulace!

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)