Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Že by?

Že by?

P. Martin Lanži, foto archiv P. Kotalík

Pondělí, 25. prosince 2023

Že by?

Úvaha P. Martina Lanžiho na Boží hod.

Když se narozené dítě přinese domů, jediné na co je možné v tu chvíli vsadit, je nejistota ohledně toho, co se bude dít příští minutu. Opět Narozený nám dnes na Boží hod vánoční však paradoxně dopřává prostor a čas pro setkání s členy nejbližší rodiny. Stejně tak pro odpočinek, jenž po adventním shonu přijde vhod. I grafikon dopravních spojení tohoto dne nám napovídá, že je patřičné zůstat doma. Setkání v širším okruhu se mají konat až od sv. Štěpána.

Poslední měsíc končícího roku přinesl událost, jenž na celospolečenské rovině bude potřebovat hodně otevřenosti, pokory a trpělivosti. R. I. P.

Z místního pohledu se však můžeme povzbudit, že během prosince region navštívil nejenom prezident České republiky Petr Pavel, ale po několikáté v roce i dlouholetý podporovatel Broumovska europoslanec Tomáš Zdechovský. A v pátek 15. 12. zde pobyli dva ministři české vlády. Jeví se, že ministr životního prostředí Petr Hladík přinesl Diakonii potřebnou pomoc pro rozjezd obdivuhodného projektu, jenž pomůže jak zdejším obyvatelům, tak celé planetě. Další věrný podporovatel renesančních snah celé plejády altruistických činovníků, ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák, kromě jiného diskutoval se studenty gymnázia a přislíbil personální pomoc poté, pokud bude mezi místními shoda na tom, že Broumovsko se může stát součástí památek UNESCO, přičemž toto téma už před lety v Bruselu zvedl již zmiňovaný výrazný poslanec Evropského parlamentu.

Jak stojí v úvodu, dnes je dostatek času se zastavit a nechat mysl, aby zpracovala nejenom události posledního měsíce kalendářního roku. Inspiraci máme bezpochyby v Ježíši Kristu, jenž rozhodně nepřišel kvůli adventnímu závodění po supermarketech, jídlu a dárkům, ale aby změnil lidská srdce. Jinak bude autentičtější na sklonku roku slavit slunovrat někde na přilehlé hoře a místo koled si vytvořit tomu odpovídající repertoár.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)