Značka Broumovsko regionální produkt otevírá nové kolo certifikací
Výzva je určena všem lokálním producentům na Broumovsku, ať už produkují potraviny z farmy, řemeslné výrobky, tvoří rukama, poskytují zážitek či pořádají kurzy. Přihlášky je možné podávat do 8. září a koordinátorka projektu Kateřina Agnollozzi je připravena zájemcům s celým procesem pomoci.
.jpg)
Sýr Braunauer se vyrábí z lokálního mléka.
„Značka BROUMOVSKO regionální produkt není jen hezké logo. Je to systém, který zviditelňuje poctivé výrobce, propojuje je s regionem i mezi sebou a dává spotřebiteli jistotu, že kupuje kvalitu,“ zdůrazňuje Kateřina Agnollozzi, koordinátorka regionální značky pro Broumovsko. Ochrannou značku uděluje Asociace regionálních značek (ARZ) ve spolupráci s Agenturou pro rozvoj Broumovska. Je součástí celorepublikového systému, který už zahrnuje více než 31 regionů – od Šumavy přes Krkonoše až po Slovácko.
Regionální značka vypráví příběh lidí, krajiny i chuti.
„V tuto chvíli přicházíme s výzvou do nového kola certifikace pro lokální producenty na Broumovsku. Výzva je určena všem, kdo mají například farmu, tvoří rukama, pečou, vyrábějí dárky či pořádají kurzy a jejich produkce, ať hmotná či nehmotná, má vztah k Broumovsku,“ vysvětluje Kateřina Agnollozzi, která je připravena zájemcům o certifikaci pomoci s přihláškou a všemi náležitostmi.
Přihlášky do nového certifikačního kola je možné podávat do 8. září tohoto roku, certifikační komise zasedá 29. září. Koordinátorku Kateřina Agnollozzi je možné kontaktovat na emailu katerina.agnolozzi@broumovsko.cz.
Značka, která má smysl
V současnosti nese označení Broumovsko regionální produkt 32 producentů. „Podle mého vypráví regionální značka příběh lidí, krajiny i chuti. Jsou to ti, kteří tvoří srdcem,“ říká Kateřina Agnollozzi. Patří mezi ně například sýr Braunaer: „Když se na místních trzích zakousnete do sýra Braunauer, možná netušíte, že chutná tak dobře nejen kvůli receptu, ale hlavně díky mléku, které se na výrobu používá. Tenhle sýr je velmi chutný, není divu, že se řadí pod značku BROUMOVSKO regionální produkt®. A s touhle značkou se dnes na Broumovsku potkáváme čím dál častěji. Protože náš region má co nabídnout.“
Tradiční chuť chleba a salámu dokáže ocenit téměř každý: „Když jen procházíte kolem Kvíčerovské pekárny, cítíte to – vůni poctivého kváskového chleba, jaký pekly naše babičky. Křupavá kůrka a hutná střídka – žádné rozmrazování, žádné polotovary. Prostě chleba, jaký si zaslouží své místo na stole u vás doma. A když k němu přidáte salám od Pejskara – třeba Ostaš, Polický uherák nebo Poličan – dostanete kombinaci, za kterou by se nestyděla ani tradiční selská hostina. Salámy od Pejskara jsou známé svou kvalitou, bez zbytečné chemie, s tradicí a respektem k řemeslu.“
Do třetice něčeho dobrého do úst musí být dozajista káva: „Pokud zatoužíte po kávě, pak Volkafe je jasná volba. Stačí navštívit kavárnu Dientzenhofer přímo v benediktinském klášteře v Broumově anebo na zámečku Bischofstein u Teplic nad Metují. K tomu tu najdete čokoládu, pralinky a atmosféru, která perfektně doplní vzpomínky na dětství i chuť zůstat ještě chvíli tady – na Broumovsku.“
Tradiční výrobky: Drátování i ovčí rouno
Víte, že Broumovsko má také drátované andělky, přívěsky a vánoční ozdoby, které si zamilovaly i děti? Vyrábí je Lenka Vítková Kozárová z Police nad Metují. Její kreativní sady mají pečlivý návod, takže si je zvládnou vyrobit i úplní začátečníci.
Ines Šťovíčková z Broumova zas zpracovává ovčí rouno – tvoří z něj šály, dekorační polštáře i dětské hračky. Každý kus je ručně vyrobený, udržitelný a s respektem k přírodě.
„Nechte váš výrobek či zážitek mluvit za celý kraj. Vyprávějte spolu s námi příběh Broumovska, který má chuť, vůni i duši,“ vyzývá na závěr Kateřina Agnollozzi.
PŘIHLÁŠKA ke stažení dole na stránce Broumovsko.cz.