Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Akce Vesty pro Královéhradecký kraj je předčasná, tvrdí hejtman a sešel se s předsedou odborářů
banner

Akce Vesty pro Královéhradecký kraj je předčasná, tvrdí hejtman a sešel se s předsedou odborářů

RENÉ HERZÁN

Úterý, 5. ledna 2016

Akce Vesty pro Královéhradecký kraj je předčasná, tvrdí hejtman a sešel se s předsedou odborářů

Odboráři z řad řidičů na úterý vyhlásili protestní akci Vesty pro Královéhradecký kraj. Podle hejtmana Lubomíra France je taková forma protestu velmi předčasná. Rada kraje bude teprve rozhodovat a nic podle něj ještě není definitivní. Dopoledne potom jednal s odborovým předsedou Josefem Středulou a na čtvrtek se chystá další jednání se zástupci oborů na Krajském úřadě.

"Podle mě je tato akce odborů velmi předčasná. Rada bude ve věci teprve rozhodovat, nic není definitivní. Navíc nás čekají ještě další jednání s odboráři. Nicméně opakuji, že se budeme chovat podle zákona. Nenecháme se pod nátlakem zastrašit a nebudeme porušovat zákon. Pokud odboráři zvolili tuto cestu, jak přesvědčit cestující, že Královéhradecký kraj dělá něco špatně, najdeme si vlastní komunikační kanály jak informovat veřejnost, co se v krajské dopravě vlastně děje," komentoval protestní akci odborářů hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Důstojné platy pro řidiče a jak může Královéhradecký kraj pomoci jejich zajištění nebo možnost zrušení krajského tendru na autobusovou dopravu. To byla témata včerejší dopolední schůzky hejtmana Lubomíra France s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. Šéf odborů ocenil vstřícné kroky kraje, které chce podniknout, na druhou stranu stojí za odbory, které trvají na zrušení zakázky.

Příčinou vzniku celého konfliktu mezi krajem a odbory je podle šéfa odborů Josefa Středuly samotný zákon o zadávání veřejných zakázek. "Současný protest odborářů není principiálně protestem proti Královéhradeckému kraji, ale protestem proti současnému systému zadávání veřejných zakázek. Proto odbory na zastavení tendru trvají," řekl po jednání předseda ČMKOS Josef Středula. "Oceňuji vstřícné kroky kraje, o kterých mě pan hejtman informoval prozatím věcně. Blíže je můžeme ovšem hodnotit až poté, co se s nimi seznámíme v konkrétní podobě," dodal šéf odborů.

"Seznámil jsem pana předsedu s naší výjimečnou situací. Vysvětlil jsem mu, že všechny naše právní analýzy se vyslovují proti zrušení tendru. Tyto posudky dáme pochopitelně po dnešním jednání Rady kraje odborům k dispozici," uvedl hejtman Franc.

Hejtman se s šéfem odborů shodl, že celá situace není jen problémem Královéhradeckého kraje, ale že by se mělo vše řešit systémově na úrovni celé České republiky. Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly by mohlo být takovým řešením například vládní nařízení o odměňování řidičů ve veřejné dopravě. "Pokud se k takové dohodě dospěje, Královéhradecký kraj nebude mít problém připojit se k tomuto celorepublikovému řešení, nicméně jen čekat do té doby nemůžeme," dodal hejtman.

Foto a zdroj Královéhradecký kraj

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)