Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Ambulance ORL nově vyšetřují sluch u předškolních dětí, cílem je zachytit poruchy před nástupem do školy
banner

Ambulance ORL nově vyšetřují sluch u předškolních dětí, cílem je zachytit poruchy před nástupem do školy

ING. MAGDALÉNA DOLEŽALOVÁ, PR MANAŽERKA

Pátek, 22. února 2019

Ambulance ORL nově vyšetřují sluch u předškolních dětí, cílem je zachytit poruchy před nástupem do školy

Oddělení ORL nemocnic Zdravotnického holdingu provádí ve svých ambulancích od začátku roku dle pokynů Ministerstva zdravotnictví nově vyšetření sluchu u všech předškolních dětí. Ty na základě 5 leté prohlídky u svého praktického lékaře obdrží doporučení na speciální audiometrické vyšetření. Cílem je zachytit poruchy sluchu před zahájením povinné školní docházky, aby se zamezilo možným budoucím problémům při výuce.

V závěru roku vydalo Ministerstvo zdravotnictví metodický pokyn, který zajišťuje jednotný postup při provádění screeningu sluchu u dětí ve věku 5 let. Ten se provádí na všech pracovištích ORL (ušní, nosní, krční oddělení) a to tzv. tónovou audiometrií.

"Jedná se o neinvazivní a bezbolestné vyšetření v audiologické komoře. Do sluchátek pouští sestra tóny definované intenzity na různých frekvencích, ty které dítě slyší, jsou zaznamenány a poté vyhodnoceny. Výsledkem vyšetření je stanovení kvality sluchu dítěte, tedy zda je sluch normální či je diagnostikována nedoslýchavost. Tato informace je poté předána praktickému lékaři a je zapsána ve zdravotním a očkovacím průkazu dítěte. V případě nedoslýchavosti navazují další odborná vyšetření, která specifikují diagnózu a možnosti léčby," uvádí primářka ORL oddělení ON Náchod a. s. MUDr. Inna Giblová.

K vyšetření se například v Náchodě mohou rodiče s dětmi dostavit do ambulance ORL bez objednání (pavilon A), a to ve dnech pondělí, středa, pátek, v ordinačních hodinách 8:00 – 12:00 a 12:30 – 14:00. V Jičíně a Trutnově preferují předchozí objednání. S sebou je vždy potřeba očkovací průkaz dítěte. Vyšetření trvá v průměru 30 min.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)