Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Bilance královéhradeckých celníků za rok 2016: výběru spotřebních daní vévodí daň z piva, tisíce zajištěných padělků, desítky milionů na pokutách
banner

Bilance královéhradeckých celníků za rok 2016: výběru spotřebních daní vévodí daň z piva, tisíce zajištěných padělků, desítky milionů na pokutách

RENÉ HERZÁN

Úterý, 17. ledna 2017

Bilance královéhradeckých celníků za rok 2016: výběru spotřebních daní vévodí daň z piva, tisíce zajištěných padělků, desítky milionů na pokutách

Při dovozech zboží ze zemí, které nejsou členskými státy Společenství, vybrali celníci v Královéhradeckém kraji na cle, daních a dalších poplatcích 173 597 174 korun. Z této částky zůstalo ve státním rozpočtu 43 399 294 korun, zbytek putoval do rozpočtu Evropské unie. Výběrem spotřebních daní naplnili státní kasu částkou téměř 85 milionů, ze dvou třetin daní z piva a dále v pořadí daní z lihu, ekologickými daněmi, daní z minerálních olejů či z vína.

"V rámci tzv. dělené správy, kdy vybírají a vymáhají pokuty, které lidem a obchodním společnostem ukládají jiné státní organizace a instituce, odvedli dalších 170,6 milionů korun. Hlídky mobilního dohledu zkontrolovali jen na silnicích v Královéhradeckém kraji více než 4 000 vozidel a zjistili přes 500 porušení právních předpisů. Uložili za ně pokuty a kauce ve výši téměř 1,5 milionu korun. Při kontrolách zajistili 1 628 kg tabáku, 14 552 kusů cigaret či 12 311 kusů prekurzorů pro výrobu drog. V součinnosti se Státní veterinární správou identifikovali nezákonné přepravy u 270 000 kusů živočišných produktů," uvedla tisková mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj Jitka Fajstavrová.

Četné aktivity celníků směřovali v roce 2016 také do oblasti boje proti padělkům a napodobeninám zboží. Při kontrolách odhalili bezmála 5 000 kusů padělků a zabránili tak škodám majitelů práv k ochranným známkám vyšším než 5 milionů korun. V žebříčku zajištěných komodit vedla obuv před osobními potřebami, jako jsou kartáče na vlasy, pilníky na chodidla a nehty, třetí příčka patřila hračkám pro děti.

Bez platného pracovního povolení nebo v rozporu s ním pracovalo 60 osob. Mezi nelegálně pracujícími tvořili suverénně největší skupinu, která porušovala zákon o zaměstnanosti, Ukrajinci. Celníci směřovali své kontroly do stavebnictví, ale také do průmyslové výroby, potravinářství a dřevovýroby. U cizinců ze zemí EU platí zákonem stanovená oznamovací povinnost. Nesplnili ji zaměstnavatelé u 25 cizinců.

"Tři vozidla Celního úřadu pro Královéhradecký kraj vybavená speciální technikou křižovala úseky dálnice D 11 (Hradec Králové – Praha) a rychlostní komunikace R 33 (Hradec Králové – Náchod) a R 35 (Sedlice – Opatovice). Celníci na nich kontrolovali tzv. časové a výkonové zpoplatnění – platný časový poplatek a uhrazení mýtného poplatku u silničních motorových vozidel nebo jízdních souprav s hmotností nad 3,5 tuny. Za rok 2016 odhalili 3 398 řidičů, kteří používali dálnici bez platného časového poplatku nebo se snažili oklamat mýtný systém a uložili jim blokové pokuty ve výši 1 738 300 korun," dodala Jitka Fajstavrová.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)