Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovské hřbitovní náhrobky jsou součástí putovní výstavy Má vlast cestami proměn
banner

Broumovské hřbitovní náhrobky jsou součástí putovní výstavy Má vlast cestami proměn

RENÉ HERZÁN

Neděle, 9. března 2014

Broumovské hřbitovní náhrobky jsou součástí putovní výstavy Má vlast cestami proměn

Město Broumov přihlásilo do putovní výstavy Má vlast cestami proměn obnovu náhrobků na místním hřbitově. Organizačním výborem byly do výstavy vybrány ještě další tři objekty z Broumovska. Šestý ročník této jedinečné akce svého druhu v České republice bude zahájen na území Královské a knížecí akropole staroslavného Vyšehradu v Praze 10. května 2014.

Jedenkrát za rok se zde scházejí představitelé a zástupci krajů s návštěvníky z celé země i ze zahraničí, aby společně zahájili nevšední přehlídku proměn staveb, prostorů a krajiny naší země.

Putovní výstava Má vlast přináší svědectví o zvelebování opomíjených míst a objektů v sídlech a krajině. Informuje o proměnách chátrajících staveb v důstojné objekty s užitečnou náplní, o zkrášlených náměstích a návsích, nádražích, sakrálních stavbách.

Město Broumov budou na výstavě reprezentovat obnovené náhrobky na hřbitově. "Tato obnova byla vybrána mezi nejzdařilejší, nejnáročnější či nejzajímavější příklady obnovy památek na území Královéhradeckého kraje, a zařadila se tak mezi akce, které budou na výstavě zdarma prezentovány," komentovala broumovskou stopu na výstavě Helena Burešová z pracoviště památkové péče.

Šanci představit se návštěvníkům po celé České republice bude mít i projekt restaurování středověké fresky Posledního soudu na faře v Broumově, obnova sousoší se sloupem Čtrnácti svatých pomocníků v Otovicích a záchrana budovy bývalé Walzlovy tkalcovny v Meziměstí, dnes Centrum Walzel.

Výstava putuje celý rok po České republice a můžeme se s ní setkat ve vestibulech nádraží, krajských úřadů, knihoven, škol a univerzit, na návsích a náměstích nebo v infocentrech. Umožní tak prezentovat významné projekty obnovy památek na území kraje v rámci celé České republiky. Díky konceptu výstavy ji v průběhu roku shlédne asi 2,5 milionu návštěvníků.

Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ - Souznění, o.s. a Národní kulturní památka Vyšehrad. Partnerem pro Královéhradecký kraj je sdružení Omnium o.s..

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)