Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Celníci opět zajistili PET lahev s rozpuštěnými léky
banner

Celníci opět zajistili PET lahev s rozpuštěnými léky

RENÉ HERZÁN

Úterý, 12. srpna 2014

Celníci opět zajistili PET lahev s rozpuštěnými léky

Hlídka mobilního dohledu královéhradeckých celníků prováděla v polovině minulého týdne kontrolní činnost v Královci na Trutnovsku. Ve vozidle české imatrikulace objevila 192 tablet léku SUDAFED, 96 tablet léku MODAFEN ve formě roztoku v PET lahvi a asi 0,8 gramu krystalické látky, která po provedení narkotestu pozitivně reagovala jako pervitin. Jedná se již o druhý případ přepravy léků v rozpuštěném stavu v kraji za poslední tři týdny. V polovině července jsme informovali o případu zadržených látek ve Starostíně u Meziměstí.

"Celníci si ke kontrole vytipovali vozidlo RENAULT KANGOO v němž cestoval čtyřiačtyřicetiletý řidič. Na obvyklou otázku zda převáží nějaké zboží, odpověděl záporně. Hlídka přistoupila k důkladnější kontrole celého auta a pod sedačkou spolujezdce objevila igelitovou tašku s prázdnými krabičkami a blistry od léku SUDAFED a MODAFEN. Následně služební pes vycvičený na vyhledávání omamných a psychotropních látek označil batoh na sedadle spolujezdce a plastovou lahev umístěnou ve dveřích spolujezdce. V batohu hlídka objevila lahvičku s 0,8 gramy pervitinu a po přepočítání blistrů od léků došla k závěru, že v PET lahvi bylo rozpuštěno asi 288 tablet léku s pseudoefedrinem, což potvrdil i kontrolovaný řidič," uvedla tisková mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj Martina Kolinská.

Podle jejích slov je rozpuštění léku v roztoku méně obvyklý způsob přepravy. Celníci zboží zajistili a případ se dále prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za který hrozí trest odnětí svobody v délce jednoho až pěti let nebo peněžitý trest.

Od počátku tohoto roku královéhradečtí celníci zajistili celkem 5 357 tablet léků s pseudoefedrinem, z nichž by bylo možné vyrobit cca půl kilogramu pervitinu v prodejní hodnotě bezmála půl milionu korun.

"Přeprava medikamentů s pseudoefedrinem z Polska je stálým evergreenem o čemž svědčí záchyty dalších celních úřadů viz odkazy na tiskové zprávy. Pašeráci si vymýšlejí stále nové skrýše, jak léky přepravit na naše území (tablety v sáčku přivázané přímo na těle, sáček uvázaný pod oděvem v oblasti genitálií, tablety v obalu v nádrži auta či skryté v dutinách vozu v oblasti motoru apod.). V převážné většině případů jsou však tablety pouze vyloupané z blistrů a uschované v zavazadlech či v zavazadlovém prostoru auta," dodala Martina Kolinská.

Foto archiv Celního úřadu pro Královéhradecký kraj

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)