Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Českoskalická základní škola se připojila k projektu Na Sněžku pro Péťu 2014

Českoskalická základní škola se připojila k projektu Na Sněžku pro Péťu 2014

ZŠ ČESKÁ SKALICE

Pátek, 20. června 2014

Českoskalická základní škola se připojila k projektu Na Sněžku pro Péťu 2014

Druhého ročníku úspěšného charitativního projektu na podporu dítěte s amputací, letos nazvaného Na Sněžku pro Péťu 2014, se zúčastnila i Základní škola Česká Skalice. O Petru Janušovi, kterému amputovali nohu po zhoubném nádorovém onemocnění, jsme se dozvěděli od jeho kamaráda, našeho žáka Štěpána Doubka a jeho maminky.

Petr Januš žil v Teplicích nad Metují. V osmi letech si poranil nohu, v které se časem objevil nádor a později i metastáze. Noha musela být amputována a Petr podstoupil chemoterapie. Zhoubné onemocnění se mu podařilo překonat, dnes je mu dvanáct let, žije s maminkou a bratrem v bezbariérovém bytě v Trutnově. Snaží se žít jako jeho kamarádi, maximálně se mezi ně začlenit a hlavně se chce naučit chodit bez berlí.

K tomu by mu měl přispět i výtěžek z akce Na Sněžku pro Péťu 2014, která se konala 31. května 2014 za aktivní účasti paralympionika s amputovanou nohou Jaroslava Petrouše. Výstupu na Sněžku jsme se chtěli zúčastnit i my, zájemci ze Základní školy v České Skalici, ale organizačně to pro nás bylo náročné, a tak jsme zvolili jinou cestu, jak přispět.

Všechny žáky jsme seznámili s příběhem malého Petra, s jeho plány do budoucna a přečetli jsme jim deníček, který si Petr tajně psal pod dekou při světle "čelovky" na onkologickém oddělení Fakultní nemocnice v pražském Motole. Pod dojmem tohoto silného dětského příběhu vznikla finanční sbírka, jejíž konečná částka 10 tisíc korun všechny velmi překvapila.

Suma byla předána Petru Janušovi za přítomnosti jeho maminky v ředitelně ZŠ Česká Skalice. Finanční obnos alespoň z malé části pokryje náklady na kurz chůze bez berlí v pražském rehabilitačním centru Malvazinky nebo poslouží k nákupu rehabilitačních a sportovních pomůcek.

Jsme potěšeni, že naše děti nejsou lhostejné a dokážou pomoci splnit sen jednomu prima klukovi.

Foto archiv ZŠ Česká Skalice, zdroj www.ceskaskalice.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)