Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Co dělat, aby nedošlo k požáru v komíně? Pravidelná údržba a dohled odborníka
banner

Co dělat, aby nedošlo k požáru v komíně? Pravidelná údržba a dohled odborníka

HZS ČR, HZS KHK

Sobota, 12. října 2019

Co dělat, aby nedošlo k požáru v komíně? Pravidelná údržba a dohled odborníka

Téměř v sedmdesátce případů vyjížděli hasiči v Královéhradeckém kraji za uplynulou topnou sezónu k požárům, které způsobilo buď vznícení sazí, zazděný trám v komíně nebo nesprávné umístění a instalace topidel a kouřovodů. S nástupem letošní topné sezóny hasiči dobře radí, nezanedbejte vyčištění a kontrolu komínu ve vašich domech.

Topná sezóna začíná oficiálně 1. října. Jak vypadají naše kotle a komíny po létě? Určitě by je měl před zprovozněním prohlédnout odborník, abychom si byli jisti, že topení v nadcházející topné sezóně bude bezpečné. Pokud topíme na pevná paliva, bude potřeba komín vyčistit během topné sezóny, ještě dvakrát.

Jen v Královéhradeckém kraji vyjížděli hasiči k požárům v souvislosti s komíny v 68 případech, z toho se ve většině jednalo o vznícení sazí. V jednotkách případů pak bylo příčinou nesprávné umístění a instalace topidel a kouřovodů nebo zazděné trámy v komínech. V případě vznícení sazí se většina událostí obejde sice beze škody, ale i přes to existuje riziko rozšíření požáru a ohrožení životů i majetku obyvatel.

V letošním roce pak eviduje HZS Královéhradeckého kraje zatím jeden případ, kdy byl nahlášen požár v komíně rodinného domu v Trutnově (19. 9.). Do Údolní ulice vyjížděli profesionální hasiči ze stanice Trutnov a JSDH Trutnov – Horní Staré Město. Hasiči průzkumem zjistili, že došlo k zahoření sazí, velitel zásahu pak musel vyloučit komín z užívání. Při události nedošlo ke škodě na majetku.

Jak často kontrolovat a čistit komín?

Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu: je 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva, 2x ročně na kapalná paliva a 1x ročně na plynná paliva. Nové znění zákona o požární ochraně je benevolentní v tom, že umožňuje občanům, pokud jsou toho schopni, si čištění provést i sami. Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem.

Co mohu zkontrolovat sám?

Je kouřovod řádně upevněn?
Je komín celistvý, neprodyšný, bez spár a omítnutý?
Není spotřebič nebo kouřovod propálený?
Fungují uzávěry komínových dvířek?
Je zařízení domácnosti v dostatečném odstupu od tepelného zdroje, příp. je použita tepelná a nehořlavá izolace?
Jsou funkční přívodní šňůry a zásuvky u kotle?
Je dimenzování pojistek v případě elektrických spotřebičů dostatečné?

Co dělat, když začne v komíně hořet?

Urychleně odstraňte veškerý hořlavý materiál z blízkosti komínového tělesa. Zavolejte na linku 150 nebo 112. Požár v komíně nikdy nehaste vodou, mohlo by dojít k jeho popraskání nebo i výbuchu. Do příjezdu hasičů je možné krotit plameny vhazováním písku vymetacími dvířky nebo ze střechy do komína.

Ověřte si, že si domů zvete odborníka – pomůže vám aplikace na našich stránkách

O problémech takzvaných "falešných kominíků" se již hovoří řadu let. K tomu, aby lidé "nenaletěli" někomu, kdo k revizi spalinových cest vůbec nemá oprávnění, by měla přispět aplikace pro ověřování revizních techniků spalinových cest, kterou na svých stránkách spustilo MV – generální ředitelství HZS ČR. Na internetové adrese http://aplikace.hzscr.cz/revizni-technik-spalinovych-cest/ si nyní může každý ověřit, zda technik, kterého si pozval, má ke své činnosti osvědčení.

Foto archiv HZS KHK

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)