Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Dobruška se stala královéhradeckým Městem pro byznys 2015. Broumov skončil na předposledním, 14. místě
banner

Dobruška se stala královéhradeckým Městem pro byznys 2015. Broumov skončil na předposledním, 14. místě

RENÉ HERZÁN

Čtvrtek, 17. března 2016

Dobruška se stala královéhradeckým Městem pro byznys 2015. Broumov skončil na předposledním, 14. místě

Příznivé ceny pozemků, vysoký iRating a nejnižší dlouhodobá nezaměstnanost. To jsou hlavní důvody proč se Dobruška stala nejlepším místem pro podnikání v Královéhradeckém kraji. Druhá je Nová Paka a na třetím místě skončilo Nové Město nad Metují. Broumov skončil na předposledním, 14. místě.

Výzkum Město pro byznys 2015 hodnotí již osmým rokem 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí hlavního města České republiky. Výzkum zpracovává analytická agentura Datank.

Loni třetí, letos první místo! Dobruška zlepšila podmínky pro podnikání a po letech sesadila Novou Paku. Důvodů je hned několik. Příznivé ceny stavebních pozemků a bytů a úplně nejnižší dlouhodobá nezaměstnanost z celého regionu. Nejlepší je Dobruška také v kritériích kapitálových výdajů, výdajích na dluhovou službu a v ukazateli iRatingu, který hodnotí hospodaření radnice.

"Včera v průběhu zastupitelstva jsem byl odvolán a potvrdilo se, že každý dobrý skutek je po zásluze potrestán. Nicméně jsem moc rád, že jsem si cenu mohl převzít. V otázce zadlužování jsme nikdy neměli problém. Všeho všudy jsme si půjčili pouze jednou. Dluhovou službu máme nulovou a já doufám, že se u nás i nadále bude dobře hospodařit. Obecně si myslím, že je dobré, když si obce půjčují a pomáhají tak dalšímu rozvoji, ale musí být schopné to v horizontu čtyř až pěti let splatit," okomentoval vítězství čerstvě odvolaný starosta Petr Tojnar. V neposlední řadě má Dobruška velký rozsah úředních hodin a úspěch slavila i v testu elektronické komunikace.

Nová Paka, která dlouhá léta žebříčku kralovala, skončila letos druhá. Sestup z nejvyšší příčky však nutně neznamená, že se podnikatelům v Nové Pace nedaří. Vysoký iRating, největší objem čerpaných dotací z Evropské unie a velmi rychlé zvyšování počtu podnikatelů a firem. "Možnosti čerpání dotací se snažíme maximálně využívat, ale mrzí mě, že se musíme stále někoho doprošovat. Chtěli bychom mít svobodu realizovat naše projekty a urychlit tak rozvoj města. V čerpání dotací jsme úspěšní a i přes některé výhrady k jejich fungování a rozdělování musíme všichni dál bojovat a posouvat naše města dál," uvedl starosta Josef Cogan.

Na třetí příčce skončilo Nové Město nad Metují. Především díky nejvyššímu podílu velkých zaměstnavatelů, tzn. firem s minimálně 50 zaměstnanci, což koresponduje s nejnižší nezaměstnanosti v kraji. "Situace, ve které se nacházíme, je výsledkem dlouhodobého procesu. Máme jednoho velkého zaměstnavatele, z malých firem se úspěšně stávají velké a nezaměstnanost souvisí také s celkovou skladbou obyvatelstva," uvedl starosta Petr Hable. Na první místo v kraji se Nové Město nad Metují zařadilo i v počtu učňů a studentů odborného vzdělávání.

Vyhlášení regionálních výsledků výzkumu Město pro Byznys probíhá v letošním roce v rámci krajských setkání Svazu měst a obcí České republiky. Spolupráce umožňuje otevřeně diskutovat o aktuálních tématech, která se týkají podnikatelů, radnic a obyvatel všech měst a obcí v České republice. Krajské setkání SMO ČR Královéhradeckého kraje se neslo v duchu seznamování s aktivitami Svazu v legislativě a snahy Svazu o zajištění dostatečné diskuse o tématech, která se jeho členů přímo dotýkají.

Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem společnost Škoda Transportation a.s., odborným garantem CRIF - Czech Credit Bureau, podporovatelem Svaz měst a obcí ČR, zpracovatelem dat agentura Datank.

Kritéria hodnocení.

Zdroj zprávy.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)