Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Hejtman Jiří Štěpán a radní Královéhradeckého kraje budou jednat se členy vlády
banner

Hejtman Jiří Štěpán a radní Královéhradeckého kraje budou jednat se členy vlády

RENÉ HERZÁN

Pátek, 6. dubna 2018

Hejtman Jiří Štěpán a radní Královéhradeckého kraje budou jednat se členy vlády

Královéhradecký kraj navštíví v pondělí 9. dubna členové Vlády ČR v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Součástí návštěvy bude jednání s radními i prohlídka vytipovaných míst po regionu, které vyžadují aktivní podporu ze strany vlády.

"Královéhradecký kraj je schopný řadu věcí vyřešit sám a také je úspěšně řeší ke spokojenosti většiny obyvatel – začali jsme se stavbou náchodské nemocnice za 1,4 miliardy korun, připravujeme revitalizaci Braunova Betléma u Kuksu, investujeme do oprav silnic II. a III. tříd. V pondělí však chceme jednotlivé ministry důkladně seznámit s takovými problémy, při jejichž řešení se bez pomoci státu neobejdeme a které nejsou v podstatě problémy kraje, ale státu. Chci s členy vlády probrat záležitost Kliniky infekčních nemocnicí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, která má dopad na celý kraj. Také chci otevřít otázku malšovického fotbalového stadionu, financování infrastruktury regionálního vysokého školství a společného sportoviště pro vysoké školy v Hradci Králové," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Vládní delegace se v pondělí dopoledne setká s Radou Královéhradeckého kraje, při kterém každý z radních seznámí členy vlády s problematikou své gesce a předá vládním činitelům i doporučení, jak by vedení státu mohlo být nápomocné v řešení regionálních problémů.

"Chci projednat plánovaný rozvoj dopravní infrastruktury na železnicích, dálnicích a silnicích I. tříd v kraji a chci garanci, že nezůstane jen u plánů. Královéhradecký kraj navíc nesouhlasí s aktuálním záměrem dlouhodobé objednávky Ministerstva dopravy ČR na linkách R10 Praha – Hradec Králové – Trutnov a R14 Pardubice – Liberec a chci, aby vláda vnímala, jaké problémy v regionální železniční dopravě svým záměrem způsobí. A chtěl bych také znovu připomenout naši žádost o vyjmutí části dálnice D11 v okolí Hradce Králové ze systému časového zpoplatnění," představil náměstek pro dopravu Martin Červíček některá témata, která bude prezentovat členům vlády.

Náměstek pro oblast sociální Vladimír Derner plánuje jednat hlavně o zpoždění v rozhodování o dávkách a příspěvku na péči a velmi nevhodném oddělení této činnosti od sociální práce vykonávané na obcích. Také chce představit dosavadní a předpokládaný vývoj sociálních služeb.

Absence systémové podpory sportu, financování regionálního školství nebo chybějící národní program podpory infrastruktury kulturních zařízení, taková jsou témata náměstkyně pro školství, kulturu a sport Martiny Berdychové, s nimiž chce seznámit vládní delegaci na dopoledním jednání.

"Chybí zákon o cestovním ruchu," říká radní pro regionální rozvoj, dotace a cestovní ruch Pavel Hečko, který hodlá vládu seznámit i s problematikou podpory regenerace brownfieldů a také představí program obnovy venkova.

Radní Karel Klíma, do jehož gesce spadá vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí, říká: "Hlavním tématem mé gesce při pondělního programu bude vodní hospodářství a voda v krajině v resortu dvou ministerstev."

"S ministrem zdravotnictví chci řešit především úbytek lékařů – jak specialistů, tak praktiků – z důvodu odchodu do důchodu, celkový nedostatek zdravotnického personálu v nemocnicích i vzdělávání budoucích lékařů a lékařského personálu," nastiňuje základní témata svého programu náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Návštěvu kraje začnou členové vlády prohlídkou pokračujících archeologických prací u Trotiny, které probíhají v místech budoucí dálnice D11. Následně se ministři a ministryně setkají se členy Rady Královéhradeckého kraje, se kterými budou jednat mimo jiné o řešení nedostatku lékařů, výstavbě dopravní infrastruktury a regionálním rozvoji.

Významným bodem programu bude účast premiéra Andreje Babiše a dalších členů vlády na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě, jejíž 21. ročník se koná 9. a 10. dubna v Hradci Králové. Konference je zaměřena na reformu veřejné správy, rozvoj e-governmentu a informatizaci společnosti. Poté se členové vlády setkají se starosty měst a obcí Královéhradeckého kraje. Odpoledne vláda navštíví Střední průmyslovou školu kamenickou a sochařskou v Hořicích.

Do Královéhradeckého kraje přijedou členové vlády, do jejichž resortů spadají problémy regionu. Kromě premiéra Andreje Babiše jde o prvního místopředsedu vlády a ministra životního prostředí Richarda Brabce, ministra vnitra Lubomíra Metnara, ministryni financí Alenu Schillerovou, ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera, ministryni práce a sociálních věcí Jaroslavu Němcovou, ministra zemědělství Jiřího Milka, ministra dopravy Dana Ťoka, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagu, ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou a ministra kultury Ilju Šmída. Části programu se zúčastní také vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička.

První místopředseda vlády a ministr životního prostředí Brabec, ministr zemědělství Milek, ministr vnitra Metnar, ministr průmyslu a obchodu Hüner, ministryně práce a sociálních věcí Němcová, ministr dopravy Ťok, ministr zdravotnictví Vojtěch, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Plaga a ministr kultury Šmíd mají v rámci cesty po kraji částečně separátní program.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)