Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Hejtman uspořádal výjezdní zasedání krajské rady. Na Kuksu a v Broumově představil radním projekty na oživení významných památek
banner

Hejtman uspořádal výjezdní zasedání krajské rady. Na Kuksu a v Broumově představil radním projekty na oživení významných památek

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Čtvrtek, 11. září 2014

Hejtman uspořádal výjezdní zasedání krajské rady. Na Kuksu a v Broumově představil radním projekty na oživení významných památek

Poslední schůze Rady Královéhradeckého kraje byla poněkud netradiční. Konala se totiž v kulisách broumovského kláštera. Ještě před návštěvou tohoto komplexu si radní s doprovodem prohlédli neméně významnou barokní památku – Kuks. Důvodem návštěv byly rozsáhlé stavební práce, které na obou místech v současnosti probíhají.

Jako v mraveništi to již několik měsíců vypadá v klášteře v Broumově. Tento monumentální komplex získává ztracenou krásu díky spolupráci řádu benediktinů a Agentury pro rozvoj Broumovska. "Příjemcem dotace je benediktinské opatství svatého Václava v Broumově. Dotace je však podmíněna nejen provedením samotných stavebních prací, ale také oživením památky. To zajistí Agentura, která je partnerem projektu," uvedla Libuše Růčková.

Záměru má být dosaženo především realizací nejrůznějších vzdělávacích a kulturních projektů, které budou cílit i na polské partnery. Více než stotisícový Walbrzych je totiž vzdálen pouhých 30 kilometrů. A do mnohem větší Wroclawi je to z Broumova jen o málo dál než do Hradce Králové. Na tuto činnost mají navázat doplňkové služby, jako je ubytování nižší cenové kategorie a stravování.

"Přestože nejde o krajský projekt, jsme v něm rovněž angažovaní. Administruje ho totiž krajská akciová společnost CEP. Je jednoznačně v zájmu kraje, aby obě památky našly své nové využití a přilákaly do regionu další návštěvníky," doplnil hejtman Lubomír Franc.

Areálem hospitálu Kuks, který je ve správě Národního památkového ústavu, provedl krajskou návštěvu zdejší kastelán. "Zdaleka se zde neopravuje pouze fasáda, jde o zásadní technickou proměnu celé budovy. Práce probíhají i v zahradě, kde hodláme ukázkově pěstovat nejrůznější druhy bylin," řekl Libor Švec.

Na protějším břehu, kde působí krajská obecně prospěšná společnost Revitalizace Kuks, byl průvodcem vedoucí projektový manažer Martin Puš a také starosta obce Jiří Beran. Zde finišuje rekonstrukce vyhlášené hospody U Prďoly, která již vyhlíží svého budoucího nájemce. V jejím sousedství se dokončují výstavní prostory, infocentrum a apartmány. Úkolem pro budoucnost je řešení nevyhovujícího technického stavu mostu, který je jedinou spojnicí obou břehů, a také oprava barokního schodiště.

"Jde nám o to, aby Kuks žil. Proto také kraj zakládal společnost Revitalizace Kuks a angažuje se v takových projektech, jako byla výstavba cyklostezky z Hradce Králové," připomněl Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje.

Vedle prohlídky Kuksu a broumovského kláštera stihli krajští radní také odhlasovat body z programu 25. schůze Rady a seznámit se s projektem na transformaci tradiční cyklistické Grand Prix Královéhradeckého kraje na čtyřdenní etapový závod.

Foto archiv Královéhradeckého kraje

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)