Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Hledají se skvosty současné architektury
banner

Hledají se skvosty současné architektury

RENÉ HERZÁN

Pondělí, 7. března 2016

Hledají se skvosty současné architektury

Architekti, investoři i stavební firmy v Královéhradeckém kraji se mohou opět ucházet o prestižní ocenění. Začíná totiž již 13. ročník veřejné neanonymní soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje. Autoři i majitelé nevšedních a architektonicky kvalitních objektů je mohou přihlašovat do 29. června 2016.

Smyslem soutěže je napomáhat vzniku kvalitní architektury. "Většina investorů dnes klade největší důraz na cenu díla. Vedle ní se zpravidla zohledňuje již jen funkčnost. V mnoha případech je to pochopitelné, ale pokud by nám stačila pouze tato kritéria, díla moderní architektury by se příliš nelišila od nákupních center a skladištních objektů. Tato soutěž nám umožňuje alespoň symbolicky poděkovat těm, kterým záleží i na estetické stránce vznikajících staveb," řekl hejtman Lubomír Franc, který má nad akcí záštitu.

Do soutěže se mohou hlásit domy pro bydlení, stavby občanské vybavenosti, objekty pro průmysl a zemědělství i dopravní a inženýrské stavby, které vznikly od začátku roku 2013 do konce loňského roku na území Královéhradeckého kraje. Všechny bude na místě hodnotit odborná porota složená ze zástupců spolupořadatelů. Slavnostní vyhlášení se jako každý rok uskuteční na podzim za účasti všech přihlašovatelů ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové.

V loňském roce zde triumfovaly dvě stavby: hradecké Digitální planetárium a přestavba bývalé cihelny ve Svobodných Dvorech na Centrum výuky výrobních postupů. Kromě dvou titulů Stavba roku 2015 Královéhradeckého kraje byla předána také dvě čestná uznání a jedna zvláštní cena poroty. Tu zaujal nízkoenergetický dům Zilvar v Lodíně. Čestné uznání si odnesli autoři rodinného domu ve Vysoké nad Labem a revitalizace továrny Vertex, z níž je dnes Centrum celoživotního vzdělávání. Celkem se loni přihlásilo dvanáct staveb.

Soutěž je vyhlašována ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Českým svazem stavebních inženýrů, Českou komorou architektů a Svazem podnikatelů ve stavebnictví ČR.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)