Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kraj rozdělil 22 milionů na odstranění prvních povodňových škod mezi pět desítek obcí
banner

Kraj rozdělil 22 milionů na odstranění prvních povodňových škod mezi pět desítek obcí

RENÉ HERZÁN

Sobota, 29. června 2013

Kraj rozdělil 22 milionů na odstranění prvních povodňových škod mezi pět desítek obcí

Přes 22 milionů korun na odstranění prvních povodňových škod rozdělili zastupitelé Královéhradeckého kraje mezi 56 měst a obcí, které začátkem června zasáhly záplavy. Nejvíce peněz na obnovu směřuje do nejpostiženějších míst v Krkonoších a Podkrkonoší: do Svobody nad Úpou, Rudníku a Hostinného.

"Na mou žádost o pomoc poslalo ministerstvo financí do našeho kraje celkem 30 milionů korun na pokrytí prvotních nákladů a nezbytná opatření přijatá při řešení krizové povodňové situace. Další peníze na odstranění následků povodní v městech a obcích našeho kraje poskytla také asociace krajů a také města a obce, kterých povodeň nedotkla prostřednictvím krajského povodňového konta. Pět milionů korun uvolnil i náš krajský rozpočet. Zastupitelé dnes schválili první část finančních prostředků: práce v obcích totiž stále pokračují a budou potřeba další peníze," řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Podle informace krajského tiskového mluvčího Imricha Dioszegiho na krajském majetku nadělaly povodně škody za 75 milionů korun. Nejvíce poškozené jsou silnice II. a III. třídy a mosty, kde na odstranění následků bude třeba 66 milionů korun. Velká voda se dotkla také středních škol v Hostinném, kde vznikla škoda za více než 8 milionů korun. Povodněmi byly dotčeny také krajské ozdravovny.

Na majetku měst, obcí i kraje nadělaly červnové povodně škody za celkem více než půl miliardy korun. Další stomilionové škody hlásí Krkonošský národní park či Povodí Labe. V Královéhradeckém kraji včera o půlnoci skončil nouzový stav, který trval téměř čtyři týdny. Povodně zasáhly v kraji více než 125 obcí.

V souvislosti se záplavami vyhlásil kraj povodňovou sbírku, na jejímž kontě se za dva týdny sešel více než jeden milion korun, které poslaly města i jednotlivci. Více o povodňové sbírce najdete na serveru Náchodské info.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)