Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kraj se s dopravci dohodl. Zastavení autobusové dopravy od nového roku nehrozí

Kraj se s dopravci dohodl. Zastavení autobusové dopravy od nového roku nehrozí

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Středa, 7. září 2016

Kraj se s dopravci dohodl. Zastavení autobusové dopravy od nového roku nehrozí

Kolaps ve veřejné autobusové dopravě od 1. ledna 2017 v Královéhradeckém kraji nehrozí. Poté, co v minulém týdnu podali všichni oslovení dopravci nabídky v rámci jednacího řízení bez uveřejnění na dočasné zajištění dopravy, krajská rada v pondělí schválila výsledky této uzavřené zakázky.

"Na základě posuzování nabídek, kdy hlavní podmínkou bylo dodržení maximální výše stanovené ceny, bylo radě kraje doporučeno schválit nabídky dvanácti dopravců. Jedna nabídka byla vyloučena, nepovažuji to ale za problém, jedná se totiž o malého dopravce, který zajišťuje pouze jednu autobusovou linku na Jičínsku, což odpovídá méně než jednomu promile z ročního rozsahu dopravního výkonu. Tuto situaci budeme dále řešit dle zákona o veřejných službách v přepravě cestujících," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Podle něj má kraj právo uzavřít smlouvu na této lince přímým zadáním. Nabídku do JŘBU podalo všech třináct současných oslovených dopravců.

Poté, co v pondělí rada kraje odsouhlasila výsledky jednacího řízení bez uveřejnění, budou dopravci vyzvání k podpisu již schválených smluv. Ty by pak měly být podepsány oběma stranami dle usnesení rady nejpozději do 30. září 2016. Celková hodnota JŘBU, tedy součet maximálních částek u jednotlivých dopravců byl 466,3 milionu korun na jeden rok. "Takřka všichni dopravci podali nabídku jen o pár korun nižší, než byla stanovená maximální cena. I tak to ale pro kraj neznamená vyšší náklady. Už dnes máme jednu z nejnižších cen dopravního výkonu za jeden kilometr v rámci republiky," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Karel Janeček.

Skutečná cena, kterou kraj vybraným dopravcům opravdu z rozpočtu zaplatí, bude vypočtena až po odečtení výnosů z jízdného. Kraj by měl v příštím roce za veřejnou linkovou autobusovou dopravu zaplatit obdobnou částku, jako v letech minulých, tedy asi 300 milionů korun. Částka na příští rok pak bude navýšena o přislíbených 5 až 7 milionů korun, které se kraj chystá uvolnit na růst mezd řidičů.

Foto archiv Královéhradeckého kraje

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)