Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kraj vlastní první národní kulturní památku - předválečnou pevnost Dobrošov
banner

Kraj vlastní první národní kulturní památku - předválečnou pevnost Dobrošov

RENÉ HERZÁN

Pátek, 10. července 2015

Kraj vlastní první národní kulturní památku - předválečnou pevnost Dobrošov

Čtvrteční slavnostní převzetí předválečné pevnosti Dobrošov do majetku Královéhradeckého kraje bylo doplněno také pamětními podpisy zúčastněných a slavnostním přípitkem. O převod pevnosti do majetku a správy kraje od české armády se dlouhá léta usilovalo. Hejtman Lubomír Franc společně s ředitelem Regionálního muzea v Náchodě Petrem Landrem odhalili další záměry s celým areálem. Vydali se také na prohlídku podzemních chodeb až do míst, která nejsou veřejnosti zatím přístupná.

Královéhradecký kraj díky pevnosti získal svou vůbec první kulturní památku, kterou opravdu vlastní. Dříve patřila pevnost armádě. Kraj usiloval o převod od roku 2003 a teprve teď se vše podařilo.

"Pro nás bylo podstatné ji získat, protože tam budeme moci konečně investovat a zajistit turistům patřičný komfort, což předtím nešlo. Pevnost si ročně prohlédne na 25 tisíc návštěvníků, což je opravdu hodně. Mezi muzejními expozicemi v kraji má druhou nejvyšší návštěvnost hned po Muzeu východních Čech," říká hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Při slavnostním aktu se sešli i zástupci všech institucí, které mají na provozu a podobě pevnosti podíl. Přítomen byl starosta města Náchod Jan Birke, ředitel Regionálního muzea v Náchodě Petr Landr a vedoucí odboru péče o památkový fond Národního památkového ústavu v Josefově Blanka Adámková. Pozvání přijala i starostka České Čermné Eva Smažíková.

"Teď se pro nás otevírá více možností udělat něco s tou samotnou památkou - zvětšení expozice, zlepšení zázemí, výstavba nového infocentra. Chtěli bychom také výtahem zpřístupnit podzemí pevnosti handicapovaným. Při sestupu je nutné sejít 170 schodů, při výstupu jich je ještě více, protože se vychází jiným objektem," říká ředitel Regionálního muzea v Náchodě Petr Landr.

Hejtman se po slavnostním přípitku vydal se všemi přítomnými do podzemí pevnosti, kde si prohlédl i veřejnosti nepřístupné chodby, které jsou běžně za zamčenými mřížemi a v budoucnu by mohly rozšířit expozici podzemního komplexu. "Dnes jsem se dozvěděl, že správce pevnosti se stále snaží nabízený program všelijak zpestřovat. Pořádají se tu například noční prohlídky, kdy je cesta podzemím pevnosti lemována svíčkami," dodává hejtman Franc. Co se dalších zajímavostí týče, v pevnostním systému najdou návštěvníci také významnou kolonii netopýrů.

Pevnost vznikla na obranu národa před druhou světovou válkou, za protektorátu byla uzavřena. První návštěvníci do ní vstoupili 1. května 1969. Pevnostní systém Dobrošov je od roku 1995 národní kulturní památkou. Provozuje ho už několik desetiletí Regionální muzeum v Náchodě. V budoucnu bude kraj řešit i příjezdové komunikace. Momentálně vedou přes soukromé pozemky, které jsou většinou v pronájmu. Ve spolupráci s městem Náchod chce kraj zlepšit také dopravní infrastrukturu a posílit turistický zájem o pevnost, která byla veřejnosti zpřístupněna v minulosti jako vůbec první.

Foto archiv Královéhradeckého kraje

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)