Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Kraji se optimalizace veřejné autobusové dopravy vyplatila. Platí za ni nejméně ze všech krajů v republice
banner

Kraji se optimalizace veřejné autobusové dopravy vyplatila. Platí za ni nejméně ze všech krajů v republice

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Středa, 22. října 2014

Kraji se optimalizace veřejné autobusové dopravy vyplatila. Platí za ni nejméně ze všech krajů v republice

Částka, která jde z rozpočtu Královéhradeckého kraje letos na dopravní obslužnost je ve výši 670 milionů korun. Z toho je 370 milionů korun na drážní dopravu a 300 miliony korun dotuje dopravu autobusovou. V porovnání s ostatními kraji patří tyto částky mezi nižší, u autobusové dopravy dokonce je nejnižší v republice. Důvodem je úspěšná optimalizace veřejné dopravy a přizpůsobení se potřebám cestujících.

V případě autobusové dopravy platí Královéhradecký kraj příspěvek na jeden kilometr průměrně 26,8 korun. V celorepublikovém porovnání se jedná o nejnižší částku. "Takto nízká cena je výsledkem dobře provedené optimalizace veřejné dopravy, kdy došlo k úpravě oběhů a tím objednávaných výkonů. Na linkách a spojích, kde se trvale přepravuje nižší počet cestujících tak mohly být nasazeny provozně a ekonomicky výhodnější menší autobusy a tím nebyl zbytečně hrazen provoz velkých autobusů. To je jeden z hlavních důvodů úspor," vysvětluje náměstek hejtmana a krajský radní pro dopravu Karel Janeček.

Až čtvrtina spojů linek napříč krajem je obsluhována vozidly s menší kapacitou, na která jsou pak logicky nižší náklady. Menší autobusy nebo mikrobusy jsou využívány v méně obydlených oblastech, například na Novobydžovsku, Chlumecku, Broumovsku, Jičínsku nebo v podhůří Orlických hor. Celkový rozsah dopravní obslužnosti zabezpečované autobusy je dán smluvně zhruba na 17,6 milionů kilometrů včetně cyklobusové dopravy. "Z toho je více jak jedna pětina zabezpečena právě menšími vozidly," upřesňuje náměstek Janeček.

Dalším důvodem úspory je způsob financování. "Královéhradecký kraj jako jediný v republice využívá dvousložkový způsob financování autobusové dopravy. Zaplatíme fixní náklady za autobus a pak jsou podle skutečně ujetých kilometrů hrazeny variabilní náklady. Platíme pak už jen skutečné kilometry, které autobus ujede a náklady s tím spojené (například mzda řidiče nebo pohonné hmoty)," dodává náměstek Janeček. I přes to Královéhradecký kraj dotuje ztrátu z provozu, což vychází zhruba na 17 korun za jeden kilometr, tedy necelých 300 milionů korun ročně. Celkové náklady na zajištění autobusové dopravy se pohybují okolo 466 milionů korun, rozdíl však kompenzuje výtěžek z jízdného.

Foto archiv KHK

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)