Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Krajský úřad hostí výstavu o památkových zónách

Krajský úřad hostí výstavu o památkových zónách

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Neděle, 18. října 2015

Krajský úřad hostí výstavu o památkových zónách

Krajský úřad hostí výstavu o památkových zónách. Vernisáž zahájil úvodním slovem náměstek hejtmana Otakar Ruml a pak předal slovo Jiřímu Balskému, řediteli územního odborného pracoviště NPÚ v Josefově. Výstava mapuje stav historického jádra památkových zón jednotlivých měst v Královéhradeckém kraji.

Památková péče chrání různou formou historické památky již od 19. století. Až do doby po 2. světové válce však chránila jen jednotlivé stavby. Například Hradec Králové se na seznam chráněných měst dostal teprve až v roce 1962. V roce 1990 zanikly Krajské národní výbory, ale ještě než k tomu došlo, učinila většina z nich významný krok, když vyhlásila celkem 86 městských památkových zón. U nás je jich 13 - Hradec Králové, Nový Bydžov, Sobotka, Železnice, Broumov, Jaroměř, Náchod, Police nad Metují, Opočno, Dvůr Králové nad Labem, Hostinné, Trutnov a Vrchlabí.

Cílem památkové péče je chránit architektonické a urbanistické hodnoty historických měst, jejich jedinečnost, napravovat škody z předešlých období a kultivovat jejich vzhled. Každé historické město, představené v rámci této výstavy, má svůj jedinečný příběh, charakter a památky, které jsou pro něj typické. Řada z nich byla v posledních 25 letech opravena, ztratila svoji neupravenost a dostala správné omítky, barvy či střešní krytiny.

Zdroj NPÚ Josefov

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)