Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Krajští silničáři finišují s přípravou na zimu

Krajští silničáři finišují s přípravou na zimu

RENÉ HERZÁN

Pátek, 16. října 2015

Krajští silničáři finišují s přípravou na zimu

Před příchodem zimy na silnice finišují krajští silničáři s přípravami. Dokončují údržbu, chystají zásoby posypového materiálu, přestrojují techniku.

Krajští silničáři se chystají na přicházející zimu. Ve skladech má krajská Správa a údržba silnic na 11 tisíc tun soli a 11 tisíc tun písků a posypové drtě. Postupně bude navyšovat množství až na dvojnásobek. "Z garáží může v případě potřeby vyrazit na zasněžené silnice 115 sypačů s radlicemi, 50 nakladačů a 15 sněhových fréz. V kraji bude během letošní zimy nepřetržitě sloužit 15 dispečerských stanovišť," řekl náměstek hejtmana Karel Janeček, který je zodpovědný za oblast dopravy. Podle něj se bude pro zimní období 2015/2016 počítat s rozpočtem asi 170 až 180 milionů korun. Jaké budou ale skutečné náklady, bude záležet na průběhu zimy.

V současné chvíli se ještě dokončuje běžná údržba komunikací. Provádí se poslední výspravy vozovek před zimním obdobím, obnova vodorovného značení, stavební a nestavební údržba mostů, propustků a opěrných zdí a další práce na příslušenství pozemních komunikací. "Z těchto důvodů tedy budeme přestrojovat techniku postupně, vždy však s ohledem na případné předpovědní modely z meteorologických stanic," doplnil Jiří Brandejs, ředitel SÚS Královéhradeckého kraje a.s. Podle něj prozatím krajští cestáři ještě na silnicích zasahovat nemuseli.

Loňskou zimu hodnotili krajští silničáři jako velice mírnou. Se 78 posypovými dny skončila se závěrečným účtem asi 130 milionů korun. Podle statistik SÚS KHK to byla druhá nejmírnější zima. Rekordně nejnižší částku na zimní údržbu vydal Královéhradecký kraj v sezóně 2013/2014, kdy byly celkové náklady 70,4 milionů korun. Naopak nejvyšší náklady, více jak 200 milionů korun, byly na údržbu krajských silnic vydány v zimním období 2008/2009.

Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje provádí zimní údržbu celkem na 3320 km silnic II. a III. třídy a dalších 476 km na silnicích I. třídy.

Foto archiv Královéhradeckého kraje

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)