Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Královéhradecký kraj je třetí nejlepší místo pro život
banner

Královéhradecký kraj je třetí nejlepší místo pro život

RENÉ HERZÁN

Neděle, 10. listopadu 2013

Královéhradecký kraj je třetí nejlepší místo pro život

Třetím nejlepším místem pro život v zemi je Královéhradecký kraj. Vyplývá to ze srovnávacího průzkumu Místo pro život 2013, který vyhodnocuje životní podmínky v jednotlivých krajích a snaží se upozorňovat na nejlepší regiony České republiky. Loni kraj v tomto průzkumu zvítězil, před dvěma lety byl druhý.

Příznivé hodnocení si kraj vysloužil například v oblasti volnočasových aktivit a turismu, zdravotnictví a sociální sítě. Dále byl kladně hodnocen za ekologii a životní prostředí, bezpečnost, podmínky práce, občanskou společnost a toleranci, rozvoj infrastruktury či péči o děti a vzdělávání.

"Loňské vítězství ukázalo, že se v Královéhradeckém kraji žije dobře a vyloženě negativní stránky se hledají jen velmi těžko. Ve většině hodnocených oblastí se kraj blíží spíše vrcholu či středu žebříčku. Kladný je přístup ke starším lidem a hendikepovaným. Místní úřady a firmy zaměstnávají nejvíce lidí se zdravotním postižením a v hromadné dopravě je nasazen největší počet bezbariérových spojů. Mladí lidé už mají ale život v kraji o něco horší. Absolventi středních škol se dalšímu studiu v drtivé většině věnují v jiných krajích. Podíl mladých lidí bez práce je tu nejvyšší z celé republiky," uvádí ve zdůvodnění hodnocení agentura Datank, která průzkum prováděla.

"Výsledky průzkumu mě velmi těší. Srovnávací anketa se koná po tři roky a náš region se pokaždé umístil na její špici. Svědčí to o tom, že se Královéhradecký kraj zdravě rozvíjí a může svým obyvatelům nabídnout kvalitní podmínky ke spokojenému životu," řekl hejtman Lubomír Franc.

O nejlepších místech pro život rozhodla jednak statistická data, jednak průzkum mezi 1400 respondenty a 18 osobnostmi z různých sfér veřejného života. Do osmi hodnocených oblastí je zahrnuto 54 kritérií. Objektivní statistická data k průzkumu poskytuje Český statistický úřad, Centrální registr vozidel, Český hydrometeorologický ústav, CzechInvest, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo vnitra, Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, Ústav pro informace a vzdělávání, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky nebo jednotliví provozovatelé MHD.

Nejlepší pracovní podmínky, kvalitní vzdělání, nejrozvinutější infrastruktura a dostatek kulturních příležitostí. To jsou hlavní důvody, proč se nejlepším místem pro život stala Praha. Na druhé pozici skončil Plzeňský kraj. Česká metropole si odnáší i titul Skokan roku, a to za výrazné zlepšení znečištění ovzduší.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)