Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Královéhradecký kraj je třetím nejlepším místem pro život
banner

Královéhradecký kraj je třetím nejlepším místem pro život

RENÉ HERZÁN

Úterý, 9. prosince 2014

Královéhradecký kraj je třetím nejlepším místem pro život

Kvalitní péče o děti, vysoká úroveň vzdělávání, nízká nezaměstnanost nebo velký počet různorodých společenských akcí. To je jen několik důvodů, proč je Plzeňsko letos nejlepším místem pro život v České republice. Královéhradecký kraj skončil stejně jako vloni na třetím místě. Projekt Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.

"To, že Královéhradecký kraj obhájil svůj post třetího nejlepšího místa pro život v České republice, mě jako hejtmana samozřejmě těší. Je vidět, že se naše snaha o to, aby se v kraji žilo lépe, promítá i do takových veřejných hodnocení. Na druhou stranu je to pro nás i motivace, že je stále co zlepšovat," okomentoval výsledky hradecký hejtman Lubomír Franc.

Královéhradecký kraj obhájil status třetího nejlepšího místa pro život v Česku. O obyvatele je dobře postaráno z hlediska zdravotní i sociální péče. Žije zde nejvíc dárců krve, zvýšil se počet dobrovolných hasičů a hendikepovaní zde nemají problém s cestováním. Pozitivem je i dobrý stav životního prostředí, který se oproti loňskému roku ještě zlepšil.

Královéhradecko navíc žije kulturou. Je zde nejvíc kulturních institucí, počet pořádaných kulturních akcí rok od roku roste. V kraji je taky poměrně bezpečno. Na silnicích umírá málo lidí a policie je rok od roku úspěšnější v objasňování trestných činů. Mezi negativa patří zhoršení pracovních podmínek, ačkoli průměrná mzda se zvýšila. Rezervy má kraj i v oblasti péče o děti a vzdělávání. Studenti se na zdejší vysoké školy nehrnou a raději za vzděláním dojíždějí jinam.

Celé hodnocení se opírá o tři hlavní pilíře. Objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů, názory kolegia a průzkum prováděný mezi 1400 obyvateli všech regionů. Na druhém místě ve výsledcích výzkumů se letos umístilo Hlavní město Praha a pomyslným vítězem se stal Plzeňský kraj.

Zdroj Kristína Dobešová - Project Specialist Communa, s.r.o. a Hana Stoklasová www.nachodskyswing.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)