Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Královéhradecký kraj potěší všechny prvňáky

Královéhradecký kraj potěší všechny prvňáky

RENÉ HERZÁN

Pátek, 30. srpna 2019

Královéhradecký kraj potěší všechny prvňáky

Na více než 5,6 tisíc prvňáků regionu čeká v den zahájení jejich povinné školní docházky překvapení. Na své lavici najdou stavebnici ROTO Abeceda. Jedná se o kreativní sadu plochých dílků se šrouby a maticemi na podporu jemné motoriky a technické představivosti. Královéhradecký kraj vybaví touto stavebnicí první třídy všech základních škol v kraji.

"Stát se školákem znamená celkovou změnu každodenního režimu a spoustu povinností. Dětem nastává nová životní etapa, a proto se tentokrát naše podpora zaměřuje na ty nejmladší žáky. Chceme je potěšit, a hlavně motivovat ke školní práci, aby je bavila a škola pro ně byla zajímavá. Stavebnicí ROTO podporujeme technickou tvořivost malých školáků a také cílíme na jejich technickou zdatnost," říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství a dodává, že mezi hlavní cíle vzdělávání v Královéhradeckém kraji patří mít přátelské školy se zajímavou, efektivní výukou a zaváděním inovací do vzdělávání.

Cílem stavebnice ROTO Abeceda je sestavování písmen abecedy. Sada obsahuje 26 plochých dílků, šroubky a matičky. Stavebnice může být také používána napříč všemi předměty vyučovanými v první třídě. Při sestavování písmen žáci šroubováním získávají manuální zručnost, rozvíjí představivost a procvičují jemnou motoriku, která je důležitá při nácviku psaní. Jemná motorika je totiž o postupném zdokonalování pohybů rukou, o manipulaci s drobnými předměty a dobře se rozvíjí právě při rukodělných činnostech jako například při navlékání korálků, stříhání a šroubování při sestavování stavebnic.

Pro pedagogy je ke stavebnici ROTO dostupná i on-line metodika, která nabízí různé nápady použití a propojení těchto manuálních činností i do ostatních předmětů.

"Stavebnice budeme distribuovat do základních škol v celém kraji na konci srpna. Pro učitele prvních tříd pořádáme 10. září vzdělávací seminář, který nabídne nejen seznámení s didaktickými možnostmi využití stavebnice ve výuce prvního ročníku, ale také návod na instalaci Multimediální interaktivní učebnice do počítače a nápady pro práci s ní," doplňuje náměstkyně Berdychová.

Na dodávku těchto stavebnic byla výběrovým řízením oslovena firma Nakladatelství Nová škola z Nového Veselí. Kraj objednal 5 700 kusů stavebnic v celkové částce 480 tisíc korun bez DPH. Odhad počtu prvňáků pro školní rok 2019/2020 v Královéhradeckém kraji je 5 600.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)