Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Královéhradecký kraj se připojí k pilotnímu ověřování organizace přijímacího řízení na střední školy
banner

Královéhradecký kraj se připojí k pilotnímu ověřování organizace přijímacího řízení na střední školy

RENÉ HERZÁN

Pondělí, 13. října 2014

Královéhradecký kraj se připojí k pilotnímu ověřování organizace přijímacího řízení na střední školy

Pilotní ověřování organizace přijímacího řízení do oborů vzdělání s maturitní zkouškou čeká na současné žáky devátých tříd. Královéhradecký kraj doporučil všem jím zřízovaným středním školám, jejichž obory jsou zakončeny maturitní zkouškou, aby se do pilotního ověřování zapojily. Kraj tím chce především ověřit a vyzkoušet si organizaci a obsah zadání jednotlivých testů.

"Účast v tomto pilotním ověřování organizace jednotného přijímacího řízení jsme doporučili všem ředitelům krajem zřizovaných středních škol, které nabízejí obory ukončené maturitní zkouškou. O zvážení účasti v pilotáži jsme požádali i školy dalších zřizovatelů. Ověřování se uskuteční ve školním roce 2014/2015 a to formou jednotných testů z českého jazyka a literatury a matematiky," popisuje krajská radní pro oblast školství Táňa Šormová. "Cílem pilotáže je mimo jiné ověření organizace a obsahu zadání jednotlivých testů před tím, než se objeví plošně jako povinnost ve školském zákoně," doplňuje Šormová.

Zmíněné testy budou školám poskytnuty bezplatně. Měly by se skládat jak z otevřených otázek, tak zaškrtávacích úloh. Podle ministerstva školství bude jednotná zkouška znamenat tzv. nepodkročitelnou hranici, která je nutná, aby dítě mohlo studovat střední školu s maturitou. Test bude přenositelný, což znamená, že výsledky budou využitelné i na jiné škole, kam uchazeč podá přihlášku.

"Ředitelé budou mít volnou ruku v tom, aby si podmínky přijímacího řízení mohli ještě upravit. Bude záležet na nich, jakou dají jednotným testům váhu a o které zkoušky nebo testy je ještě doplní. Jednotné testy tak budou i nástrojem pro srovnání úrovně středních škol," uvedla krajská radní pro školství.

Termín pro přihlášení k pilotnímu projektu mají ředitelé škol do 30. října 2014. Samotné testování by mělo proběhnout v průběhu dubna 2015.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)