Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Královéhradecký kraj se připojil k žádosti o nouzový stav na 14 dnů, ale s konkrétními požadavky
banner

Královéhradecký kraj se připojil k žádosti o nouzový stav na 14 dnů, ale s konkrétními požadavky

René Herzán

Neděle, 14. února 2021

Královéhradecký kraj se připojil k žádosti o nouzový stav na 14 dnů, ale s konkrétními požadavky

Královéhradecký kraj po dohodě hejtmanů všech krajů ČR žádá vládu o vyhlášení nouzového stavu na 14 dnů s konkrétními požadavky – na Trutnovsku bude omezení pohybu platit do konce února, rozšíří se provozní hodiny úřadů, vláda zajistí bezpečný návrat dětí do škol do 1. 3. a v co nejkratším termínu za přesně definovaných opatření se otevřou malé obchody a služby v návaznosti na otevření do škol.

Královéhradecký kraj je stále druhý nejvíce zasažený region ČR s ohledem na týdenní nárůst nakažených na 100 tisíc obyvatel kraje.

"V našem kraji máme kapacitu 300 lůžek na JIP pro jakoukoliv péči a v současné chvíli nám jich na celý kraj zbývá zhruba pět desítek. Za posledních sedm dnů v našem kraji přibylo 5594 nakažených osob s covid-19 a nemocnice jsou stále na hraně kapacit. Aktuálně máme v nemocnicích 571 hospitalizovaných pacientů s covid-19, z toho na lůžkách JIP 136. Zdravotníci jsou vyčerpaní, dochází volná lůžka, záchranáři musí převážet pacienty mimo region, ale už i okolní nemocnice hlásí, že brzy nebudou moci přijímat další pacienty z našeho kraje. Situaci navíc zhoršuje šíření tzv. britské mutace, která se potvrdila u 60 % zkoumaných vzorků.

S přihlédnutím k této skutečnosti, a zejména proto, že nemůžeme dopustit kolaps zdravotnického systému, jsme se na bezpečnostní radě kraje shodli na tom, že zatím nelze výrazněji rozvolňovat. Současně také není možné, aby napříč kraji platila různá opatření. Proto se připojíme k dalším krajům a o nouzový stav zažádáme na 14 dnů. Budeme ale požadovat, aby krizové opatření pro okres Trutnov trvalo pouze do 28. února 2021 do 23:59. Dále chceme rozšíření úředních hodin úřadů a zajištění bezpečného návratu dětí do škol do 1. 3. Požadujeme, aby vláda podnikla kroky k co nejrychlejšímu přijetí nového pandemického zákona a stejně tak, aby učinila kroky k co nejkratšímu otevření maloobchodů, služeb a volnočasových aktivit v termínu navazující na navrácení do škol," řekl hejtman Martin Červíček.

Jak to bude po neděli?

V plném rozsahu bude nadále fungovat veřejná linková a železniční doprava. Stále budou platit omezení například při návštěvách v nemocnicích a v sociálních zařízeních a povinnost zakrytí dýchacích cest na veřejnosti. Nezmění se ani nasazení vojáků v nemocnicích a sociálních službách.

Zajištěna bude také péče o děti zdravotníků a zaměstnanců bezpečnostních složek, tedy chod tzv. určených škol zřízených ve spolupráci s obecními samosprávami. Doposud takto funguje na 36 školských zařízení v regionu.

Nejdůležitější pro zpomalení šíření koronaviru zůstává testování veřejnosti. Nechat se testovat se budou moci lidé ve všech okresních městech a kraj navíc rozšiřuje možnost nechat se otestovat mobilními týmy.

"Stále se snažíme posílit ve spolupráci s armádou a našimi nemocnicemi mobilní odběrové týmy. V tomto týdnu testovaly dva týmy na Trutnovsku, příští týden by měly působit i v obcích na Náchodsku. Testování je momentálně nejdůležitější cesta, jak zpomalit nekontrolovatelné šíření nákazy nejen v našem regionu, a my i v tomto smyslu apelujeme na stát, aby plošné testování co nejvíce podporoval. Zároveň je potřeba, aby nejzatíženější regiony dostávaly více vakcín na proočkování nejrizikovějších skupin a co nejdříve začalo také očkování další veřejnosti.
Na závěr je třeba zdůraznit, jak vyplývá z přijatého usnesení Asociace krajů ČR, odpovědnost za zvládnutí krizové situace je především na vládě ČR. Žádost o nouzový stav považujeme za zcela mimořádný krok, který nesmí být dlouhodobě zneužíván k zásahu do práv a svobod lidí. Proto navrhujeme vyhlášení nouzového stavu jen na dva týdny a vyzýváme parlamentní strany k dohodě na dalším postupu," dokončil hejtman Červíček.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)