Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Královéhradecký kraj ustanovil jako první v ČR Regionální stálou konferenci. Pomůže s lepším zacílením dotací

Královéhradecký kraj ustanovil jako první v ČR Regionální stálou konferenci. Pomůže s lepším zacílením dotací

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Pátek, 3. října 2014

Královéhradecký kraj ustanovil jako první v ČR Regionální stálou konferenci. Pomůže s lepším zacílením dotací

Efektivnější čerpání dotací a jejich co nejlepší zacílení. Takové cíle si klade Regionální stálá konference Královéhradeckého kraje, která byla oficiálně ustanovena na svém včerejším prvním jednání. Jedná se o novou platformu na poli regionálního rozvoje, která postupně vznikne ve všech krajích. Královéhradecká krajská Regionální stálá konference je první v České republice.

"Královéhradecký kraj si zakládá na efektivním čerpání evropských dotací a myslím, že jsme v tomto ohledu hodnoceni velmi pozitivně. Na příští programovací období už máme vytipovány projekty za více jak 12 miliard korun a právě Regionální stálá konference by měla na krajské úrovni posoudit, které z nich jsou ty nejpotřebnější a které mají šanci na to dotace získat," popisuje hlavní poslání hejtman a zároveň předseda Regionální stále konference Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Regionální stálá konference (RSK) je novou platformou klíčových hráčů na poli regionálního rozvoje, která si dává hned několik cílů. Bude sledovat absorpční kapacitu území neboli míru schopnosti regionu využít prostředky poskytované z EU. Na základě principu územní dimenze bude RSK konkretizovat věcné a územní zacílení výzev a svá doporučení bude zasílat na Národní stálou konferenci. Ta pak bude návrhy obdržené od jednotlivých krajských RSK kompletovat a projednávat s jednotlivými řídícími orgány operačních programů a na základě toho bude stanoven harmonogram jednotlivých výzev operačních programů.

"V tom spočívá onen pokrok. Doposud jsme se podřizovali vypsaným výzvám v různých operačních programech. Teď bude postup opačný. Na základě našich požadavků a po jejich schválení se budou vypisovat výzvy s užším zacílením," vysvětluje hejtman Franc, který byl z pozice předsedy RSK Královéhradeckého kraje zároveň nominován do Národní stálé konference na celostátní úrovni.

Regionální stálá konference je založena na principu partnerství. Její složení vychází ze statutu podepsaného ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou. RSK Královéhradeckého kraje má celkem 18 členů. Jsou v ní nejen zástupci kraje, ale zástupci statutárních, středně velkých, malých měst a venkova, zástupce hospodářské komory, neziskových organizací, místních akčních skupin, akademického sektoru, Agentury pro sociální začleňování nebo krajské pobočky Úřadu práce.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)