Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Meningitida nepolevuje. Aktuálně se na Náchodsku eviduje celkem 72 případů
banner

Meningitida nepolevuje. Aktuálně se na Náchodsku eviduje celkem 72 případů

RENÉ HERZÁN

Úterý, 11. října 2016

Meningitida nepolevuje. Aktuálně se na Náchodsku eviduje celkem 72 případů

Od poloviny září eviduje Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje postupně jednotlivé případy onemocnění enterovirovou meningitidou v oblasti Náchodska. Ke skokovému navyšování počtu nových onemocnění došlo zejména ve čtvrtek a pátek 29. a 30. září 2016. Aktuálně se eviduje na Náchodsku celkem 72 případů, z toho je 51 dětí, 9 mladistvých a 12 dospělých.

Děti jsou ve stabilizovaném zdravotním stavu, průběhy onemocnění jsou spíše lehčí až středně těžké. Nemocní jsou většinou hospitalizováni na dětském oddělení nemocnice Náchod nebo na Klinice infekčních nemocí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Souvislost mezi jednotlivými případy se podařilo prokázat u 15 dětí navštěvujících ZŠ, které absolvovali společnou hromadnou akci, další 3 děti chodily do stejného kroužku a ve 2 případech se jednalo o rodinný výskyt (rodič a dítě). Jinak se jedná především o ojedinělé výskyty onemocnění.

"Protiepidemická opatření probíhají ve spolupráci s vedením všech škol, ve kterých se vyskytly 2 a více případů onemocnění. Tato opatření se týkají především zabezpečení hygienického režimu v dětských kolektivech, a to konkrétně ve zvýšení osobní hygieny rukou za použití dezinfekčních prostředků s plně virucidním účinkem, dále v úklidu lavic, WC, podlah atd. Současně je doporučeno provádět častější a průběžné větrání prostor, dále omezení fyzické zátěže spočívající zejména v úpravě tělesné výchovy. V případě zhoršení zdravotního stavu se doporučuje ihned navštívit ošetřujícího lékaře. Zároveň bylo domluveno zrušení školami pořádaných aktuálně plánovaných hromadných akcí, jako jsou např. návštěvy kin, divadel nebo pořádání zájezdů. Tato doporučení je nutné dodržovat alespoň 14 dnů od posledního potvrzeného případu onemocnění v daném kolektivu," informovala tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Původce onemocnění patří do skupiny tzv. neklasifikovaných enterovirů. Virus se běžně v populaci vyskytuje a je vylučován nakaženou osobou. Onemocnění probíhá většinou bezpříznakově, ale i v takovém případě je nakažený člověk infekční.

"Enterovirů je několik typů, ve spolupráci s mikrobiologickou laboratoří a Národní referenční laboratoří v Praze se snažíme o dourčení konkrétního viru. Nemoc se může projevovat horečnatými stavy, zvracením, úpornými bolestmi hlavy, známkami meningeálního dráždění. Příznaky přetrvávají krátce, většinou 3 – 4 dny. Virus je vylučován zejména stolicí, k přenosu může tedy dojít přímo fekálně-orální cestou při nedostatečné hygieně, zároveň je ale možný přenos i kapénkovou cestou - při kašlání, kýchání, smrkání; nepřímo se lze nakazit čerstvě kontaminovanými předměty, potravinami nebo i vzdušnou cestou," dodala Veronika Krejčí.

Prevence nákazy je podle jejích slov obdobná jako u jiných onemocnění přenášených vzdušnou cestou s důrazem na důsledné dodržování osobní hygieny, zejména mytí rukou při příchodu domů, po použití WC, před manipulací s potravinami a před konzumací jídla. Doporučuje se vyhnout se účasti na hromadných akcích (kino, divadlo, koncerty, zájezdy), zvýšit příjem vitamínů, omezit fyzickou zátěž, vyhýbat se stresu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)