Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Modernizace náchodské nemocnice bude pokračovat další etapou
banner

Modernizace náchodské nemocnice bude pokračovat další etapou

Královéhradecký kraj

Čtvrtek, 3. prosince 2020

Modernizace náchodské nemocnice bude pokračovat další etapou

Radní Královéhradeckého kraje rozhodli o pokračování modernizace Oblastní nemocnice Náchod a zastupitelům doporučili schválit financování projektové přípravy druhé etapy přestavby. Ta předpokládá demolici nejstarší budovy – pavilonu E v dolním areálu. Objekt nahradí nová stavba, do níž se přestěhují zbylá oddělení z horního areálu nemocnice. Za vypracování projektových dokumentací kraj plánuje zaplatit 28 milionů korun.

"Během minulých čtyř let jsme dokončili první část modernizace náchodské nemocnice a nyní hodláme pokračovat. Rada kraje proto doporučila zastupitelům schválit financování přípravy druhé etapy, která je klíčová pro dokončení celého projektu. Nemocnice tak bude moci fungovat v jediném kompaktním areálu, čímž bude možné poskytnout pacientům komplexní péči na jednom místě a odpadnou například nákladné logistické problémy s převozem pacientů mezi areály," uvedl hejtman Martin Červíček.

"Předpokládané náklady na projektovou dokumentaci jsou 28 milionů korun bez DPH. Cena zahrnuje náklady na vypracování studie a dalších stupňů projektové dokumentace pro vlastní výstavbu nového pavilonu E včetně demoličního výměru na stávající pavilon E. Dále cena zahrnuje projektovou dokumentaci rekonstrukce pavilonu D a náklady na autorský dozor v průběhu stavby," sdělil náměstek pro oblast investic Pavel Bulíček.

Obsahem druhé etapy modernizace náchodské nemocnice proto bude demolice stávajícího pavilonu E, výstavba nového pavilonu E a následná adaptace stávajícího pavilonu D. Tímto způsobem se celý horní areál přestěhuje do dolního, takže dojde ke sjednocení a propojení všech provozů. Díky tomu vznikne komplexní areál přívětivý pro pacienty, efektivní pro využití personálu, zkrácení dostupových vzdáleností a eliminaci nežádoucích přesunů pacienta sanitou mezi odděleními. Vedení kraje předpokládá snížení nákladů na personál a dopravu mezi areály. Roční úspora by mohla být až 34 milionů korun.

"Pavilon E je nejstarší stavbou v nemocnici (dokončen byl v roce 1938) a dnes je už ve velmi špatném stavebně-technickém stavu. Po vystěhování stávajících oddělení do nových pavilonů K a J se stane pro medicínské účely takřka nevyužitelný – nemá prostě dostatek vhodných prostor pro potřeby moderního zdravotnictví. Jakákoliv investice do případné rekonstrukce stávajícího pavilonu E je neekonomická,“ vysvětlil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

Vedení kraje předpokládá, že nový pavilon E bude mít až osm pater s maximální užitnou plochou 12 800 m2, v níž bude umístěné především celé interní oddělení z horního areálu (lůžková část, JIP a interní ambulance), dialýza, část dětského oddělení, urologie, onkologie, cytostatika. Dále zde nalezne místo technické zázemí, chybějící sklady a šatny, lékárna a archiv.

„Pokud zastupitelstvo náš návrh schválí, předpokládáme, že během následujících patnácti měsíců budeme vytvářet projektovou dokumentaci a hledat dodavatele staveních prací, abychom v průběhu roku 2022 začali s dostavbou a rekonstrukcí. Je naším záměrem mít hotovo do roku 2024," dodal hejtman Červíček.

Do adaptovaného pavilonu D se předpokládá přestěhování převážné části laboratoří, jako je biochemie, mikrobiologie, patologické laboratoře, cytologie a transfuzní stanice s návazností na hematologické laboratoře v pavilonu C.

První etapa modernizace Oblastní nemocnice Náchod za 1,4 miliardy korun začala v polovině roku 2018 a dokončená byla letos v červenci. Základem modernizace byla výstavba dvou nových nemocničních objektů J a K.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)