Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Muniční sklady na Broumovsku nejsou. Tři na území Královéhradeckého kraje jsou pod kontrolou

Muniční sklady na Broumovsku nejsou. Tři na území Královéhradeckého kraje jsou pod kontrolou

RENÉ HERZÁN

Úterý, 16. prosince 2014

Muniční sklady na Broumovsku nejsou. Tři na území Královéhradeckého kraje jsou pod kontrolou

Jedním z bodů jednání bezpečnostní rady Královéhradeckého kraje byla otázka zabezpečení muničních skladů v regionu. Vzhledem k událostem ve Vrběticích se stala právě tato tematika palčivou otázkou nejen na úrovni celostátní, ale i na úrovni krajů. Muniční sklady na Broumovsku žádné nejsou. Tři sklady, které se nachází na území Královéhradeckého kraje, by však měly být podle informací hejtmana pod přísnou kontrolou a situace ze Zlínského kraje se nemůže v našem případě opakovat.

"O zabezpečení muničních skladů na území Královéhradeckého kraje v Týništi nad Orlicí, v Čermné nad Orlicí a v Novém Plese jsem jednal nejen s Krajským velitelstvím Armády ČR, která sklady spravuje, ale také s Policií ČR, která má oprávnění provádět kontroly těchto objektů. Z obou stran jsem byl ujištěn, že nebezpečí nehrozí," říká hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

"Situace ve Vrběticích je velice nešťastná, a nikdo by si nepřál, aby se někde opakovala. I to byl důvod, proč jsme zařadili bod týkající se zabezpečení muničních skladů na území Královéhradeckého kraje na program jednání krajské bezpečnostní rady. Je potřeba, abychom měli situaci zmapovanou i přesto, že nespadá do krajské gesce," pokračuje hejtman.

Podle France nejsou obavy na místě především kvůli tomu, že muniční sklady na území Královéhradeckého kraje nemají v pronájmu žádné soukromé subjekty, ale jsou výhradně pod kontrolou armády. "Vnitřky areálů jsou neustále pod dozorem vojenské policie, vstupy do jednotlivých objektů jsou chráněny bezpečnostním systémem. Armáda si také například nemůže dovolit nahromadit více než je povolené množství munice v jednom objektu, pravidelně kontroluje životnost střeliva, atd.," zdůvodňuje hejtman Franc.

Za této situace má vše pod kontrolou armáda, potažmo stát, a to i v případě, pokud by došlo k ohrožení. Kraj ani nepovoluje případné budování takových skladů, ani neuděluje licence firmám na držení a skladování munice. "Proto ani nemáme možnost zapracovat tato potenciální rizika do krizového plánu kraje. I přesto bychom ale měly jako partnerské složky spolu s armádou a policií spolupracovat a kraj by neměl v těchto případech stát stranou. A i tímto se budeme zabývat na svolaném zasedání senátního Výboru pro obranu a bezpečnost, jehož jsem členem," dodává hejtman Královéhradeckého kraje.

Na území Královéhradeckého kraje se nachází tři z osmi skladů munice a výbušnin Centra zabezpečení munice, které je zásobovacím a skladovým zařízením Armády České republiky určeným k nepřetržitému zabezpečení útvarů a zařízení municí, řízenými střelami, výbušninami a pyrotechnickými prostředky. V Týništi nad Orlicí je uskladněna dělostřelecká a pěchotní munice, v Čermné nad Orlicí ženijní munice a v Novém Plese se shromažďuje dělostřelecká a protiletadlová munice. Všechny tyto objekty jsou zevnitř střeženy vojenskou policií.

Foto Creative Commons Martin1998cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)