Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na demonstraci proti těžbě břidlicového plynu přišlo v Trutnově 350 lidí
banner

Na demonstraci proti těžbě břidlicového plynu přišlo v Trutnově 350 lidí

RENÉ HERZÁN

Neděle, 23. září 2012

Na demonstraci proti těžbě břidlicového plynu přišlo v Trutnově 350 lidí

Na sobotní pokojnou demonstraci na podporu starostů v boji proti těžbě břidlicového plynu přišlo na Krakonošovo náměstí v Trutnově na 350 lidí.

Demonstraci uspořádala Koalice STOP HF, která v České republice prosazuje zákaz těžby a průzkumu břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení (HF), ve spolupráci s městem Trutnov a ostatními obcemi a městy regionu ohrožených případným stanovením průzkumného území na břidličné plyny.

"Petici proti těžbě plynu v Trutnově podepsalo 300 lidí. Svůj podpis už na petici přidalo na 30 000 lidí z celé České republiky," uvedl Jiří Malík z Koalice STOP HF.

Jiří Malík na demonstraci vysvětlil, proč je použití metody hydraulického štěpení nebezpečné a přečetl stanovisko starosty Trutnova Ivana Adamce. Starosta v něm uvedl, že Trutnov a všichni ostatní starostové obcí dotčených průzkumným územím jsou rozhodně proti těžbě plynu.

Starosta Náchoda Jan Birke vysvětlil potíže, které působí liknavost státu samosprávě a ocenil jednotu starostů. Zdůraznil, že je důležité aby občané dali najevo, a to i na veřejnosti, svůj nesouhlas s průzkumem či těžbou a podpořili tak své starosty. Sdělil, že on jako starosta Náchoda se o občany rád opřel a poděkoval příchozím, že se dostavili a Koalici STOP HF za úsilí na kampani.

Vystoupení člena vědecké rady Koalice STOP HF, trutnováka, profesora ekologie a geologa Jiřího Frýdy shrnulo odbornou podstatu problému. Uvedl, že negativní závěry vědecké rady o možnostech těžby a výskytu možné suroviny pro těžbu plynu potvrdila nezávisle i zpráva pro ministra životního prostředí Chalupu, kterou pro něj připravila Česká geologická služba (ČGS) na jaře 2012. "Vzhledem k tomu, že hodnocení ČGS je jediným relevantním výstupem v oboru geologie pro rozhodování státních úřadů, je nepochopitelné, proč ministr trvá na prodlužování neúnosného stavu tzv. moratoriem. Metoda HF je prokazatelně nebezpečná pro životní prostředí a způsobuje trvalou kontaminaci horninového prostředí cizorodými látkami. Ministr Chalupa, pokud bude plnit povinnosti svého úřadu, má jedinou šanci: a tou je zakázání této nebezpečné metody na území ČR," uvedl JIří Frýda.

U mikrofonu se vystřídala celá řada dalších řečníků, nechyběly ani kulturní vstupy. Starostka Berouna, která řeší stejný problém jako starostové na Trutnovsku a Náchodsku, poslala svůj audiovizuální pozdrav. Českým aktivistům v Trutnově zaslala spoji podporu i občanská iniciativa proti hydrofrackingu v Bulharsku.

Jiří Malík oznámil, že Jiří Pavlica, autor písně Modlitba za vodu, která se stala hymnou Koalice, se stal osobností, která podporuje Koalici STOP HF a spolu s Jiřím Jedličkou, Krakonošem a Josefem Matyášem uložili těžní věž a přežraného hada s názvem „HF metoda" do kontejneru na toxický odpad. "Tedy přesně tam, kam patří, za zvuků hymny a slov: "Voda má, voda má..." A tak to v České republice prostě zůstane," dodal Jiří Malík. 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)