Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na kotlíkových dotacích rozdělí kraj během dvou let 200 milionů korun

Na kotlíkových dotacích rozdělí kraj během dvou let 200 milionů korun

RENÉ HERZÁN

Neděle, 2. srpna 2015

Na kotlíkových dotacích rozdělí kraj během dvou let 200 milionů korun

Královéhradecký kraj se připravuje na novou vlnu kotlíkových dotací. Oproti loňskému roku je v plánu hned několik změn. První žadatelé o dotaci na nový kotel se budou moci na krajský úřad přihlásit na přelomu roku, jakmile kraj vypíše výzvy.

"V porovnání s loňským rokem kotlíkových dotací budeme hospodařit s několikanásobně vyšší částkou. V Královéhradeckém kraji bude na výměnu kotlů v novém programovém období až do roku 2020 k dispozici celkem až 600 milionů korun z evropských zdrojů, které se budou rozdělovat ve třech dvouletých etapách. V první budeme rozdělovat 200 milionů korun," uvedl náměstek hejtmana a radní pro oblast dotací Otakar Ruml.

Vyhlášení výzvy bude záviset na tom, kdy kraj získá prostředky od Ministerstva životního prostředí, předpokládaný termín je ale na přelomu roku. Dotace bude lidem poskytnuta na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za kotel na pevná paliva, tepelné čerpadlo, nebo za plynový kondenzační kotel. Celková částka jednotlivých projektů na výměnu nesmí přesáhnout 150 tisíc korun.

Výše dotace pak závisí na typu nového zařízení:
• 70 % v případě pořízení kotle spalujícího pouze uhlí
• 75 % v případě plynového kondenzačního kotle a kombinovaného kotle (uhlí + biomasa),
• 80 % v případě tepelného čerpadla, příp. kotle pouze na biomasu

Podpora může být navýšena o 5 % v případě, že je výměna kotle realizována v obci, která byla Střednědobou strategií ochrany ovzduší označena jako prioritní území. V Královéhradeckém kraji se tato možnost týká těchto obcí: Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Nové Město (HK), Jaroměř, Jičín, Valdice, Železnice, Podhradí (JC), Česká Skalice, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov.

V minulém roce museli žadatelé nejdříve zakoupit nový kotel  ten starý nechat ekologicky zlikvidovat. Až pak mohli po splnění dalších podmínek žádat o dotaci. Teď by to mělo být naopak. "Za hlavní výhodu nových podmínek považuji fakt, že žadatelé nebudou nuceni brát si na nový kotel například vysoké půjčky. Budou nám muset prokázat, že uhradili svou spoluúčast a zbytek by měl zaplatit kraj napřímo dodavateli," popisuje náměstek Ruml.

Aby byla dotace přidělena, musí spadat budova z hlediska energetické náročnosti do třídy C - úsporná. Pokud objekty tuto podmínku nesplní, musí být spolu s výměnou zdroje vytápění provedena tzv. "mikro" energetická opatření (zateplení střechy nebo půdy, zateplení podlahy, dílčí výměna oken, apod.). Náklady na ně mohou dosahovat maximálně 20 tisíc korun a jsou zahrnuty do celkové částky 150 tisíc korun. V případě rozsáhlejších opatření provede žadatel snížení energetické náročnosti budovy prostřednictvím ostatních dotačních zdrojů (např. Nová zelená úsporám).

Harmonogram
15. 7. 2015 vyhlášena výzva pro kraje
14. 8. - 30. 9. 2015 příjem žádostí od krajů
od 30. 9. 2015 proces hodnocení krajských projektů na MŽP
12/2015 – 1/2016 výzva pro fyzické osoby
Pro veřejnost proběhnou také informační semináře zhruba na 20 místech po celém kraji.

Kotlíkové dotace fungovaly v Královéhradeckém kraji loni poprvé. Celkový objem rozdělených peněz činil 20 milionů korun. Kraj se podílel 10 miliony korun, stejnou částku poskytl Státní fond životního prostředí. S žádostí o dotaci se na kraj obrátilo asi 400 zájemců. K rozdělení alokované částky stačil pouhý týden.

Foto a video archiv Královéhradeckého kraje

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)