Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na povodňové sbírce se scházejí první peníze, přispěl i hejtman

Na povodňové sbírce se scházejí první peníze, přispěl i hejtman

RENÉ HERZÁN

Středa, 12. června 2013

Na povodňové sbírce se scházejí první peníze, přispěl i hejtman

Na kontě povodňové sbírky, kterou vyhlásil Královéhradecký kraj v pondělí 10. června, se již po prvním dni začaly scházet peníze. Mezi prvními, kteří přispěli, byl i hejtman Lubomír Franc. Sbírka je určená pro obce v Královéhradeckém kraji, které se potýkají se škodami způsobenými ničivou povodní na začátku června.

O vyhlášení sbírky rozhodli na svém pondělním jednání krajští radní. Svůj finanční příspěvek mohou poskytnout všechna ostatní města a obce v kraji, jimž se ničivý živel vyhnul, a prokázat tak svou solidaritu. Pomoc ale mohou poskytnout i firmy či kdokoliv z obyvatel. Číslo speciálního konta je 107-5068790267/0100.

"Rád bych všem, kteří již přispěli, poděkoval za jejich pomoc a solidaritu s postiženými obcemi. Věřím, že se příspěvků sejde ještě mnohem více a že pomohou významně k tomu, aby se život v poničených obcích dostal do normálních kolejí. Kraj bude peníze ze sbírky rozdělovat naprosto transparentně a bude je směřovat tam, kde je jich nejvíce potřeba," řekl hejtman Lubomír Franc.

Řada větších měst již přislíbila, že možný příspěvek do povodňové sbírky projedná na svých radách a zastupitelstvech při nejbližší příležitosti. "Na jednání rady předložím návrh, aby město Náchod přispělo na sbírku vyhlášenou Královéhradeckým krajem padesáti tisíci korunami. Vyhlášení povodňové sbírky je dobrý krok a předpokládám, že radní budou s příspěvkem souhlasit. Náchod rovněž vyhlásil humanitární sbírku a úzce spolupracuje s městem Terezín, kam vyslal dobrovolné hasiče," řekl starosta Náchoda Jan Birke.

Podle informace krajského tiskového mluvčího Jiřího Hošny hejtman poslal dopis s výzvou o pomoc i firmám a podnikatelům přes krajskou Hospodářskou komoru. Řada z nich reagovala i tak, že může poskytnout materiální či technickou pomoc. Tu dle potřeby a požadavků jednotlivých obcí zprostředkovává krizové oddělení krajského úřadu. Pomoc nabídly i soukromé společnosti z Polska.

"Královéhradecký kraj uvolní na odstraňování povodňových škod v obcích pět milionů korun. Záměr bude schvalovat zastupitelstvo 17. června. Mezi nejhůře poničené obce v kraji patří Rudník, Hostinné a Svoboda nad Úpou. Kraj každé z nich poskytl v první fázi zálohu 150 tisíc korun na odstraňování následků povodní. Na pátečním mimořádném zasedání pro ně také rada kraje schválila dalších sto tisíc korun jako výjimečný dar," uvedl Jiří Hošna.

Článek k tématu: Povodeň na krajských silnicích způsobila škody za 66 milionů

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)