Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Na střední školy už šestý rok za sebou nastupuje méně prváků než minulý rok
banner

Na střední školy už šestý rok za sebou nastupuje méně prváků než minulý rok

RENÉ HERZÁN

Pátek, 30. srpna 2013

Na střední školy už šestý rok za sebou nastupuje méně prváků než minulý rok

Propad počtu studentů, kteří nastupují do prvních ročníků středních škol v Královéhradeckém kraji, letos pokračuje. Je to už šestý školní rok po sobě za sebou. Úbytek žáků už není tak dramatický jako v před třemi lety, střední školy v kraji však zůstávají stále poloprázdné. Letos na střední školy nastoupí minimálně 4150 nově přijatých žáků, jen o pár méně než v loňském roce.

Kraj proto v posledních letech kvůli úbytku studentů dále zeštíhloval síť svých středních škol. "Před sedmi lety nastupovalo na střední školy o tisíc prváků více než vloni. Pokles byl tedy velmi prudký. Letos očekáváme, že jich do prvních ročníků přijde zhruba stejně jako vloni, propad se pozvolna zastavuje. Kvůli úbytku studentů se během posledních čtyř let slučovaly některé školy či se rušily třídy. Přesto je třeba v reformě krajského školství tímto směrem dále pokračovat," řekl Táňa Šormova, krajská radní pro oblast školství.

Na školách ještě v těchto dnech probíhají opravné zkoušky a loňský školní rok tak stále není ukončen, žáci základních škol ještě mohou vzít zpět svůj zápisový lístek a žáci nástavbového studia tyto lístky neodevzdávají, lze přesný počet studentů na krajských středních školách zatím jen odhadovat. "Přesné údaje o počtu studentů budeme znát na konci září z výkazů škol, ještě přesněji začátkem října," doplnila Táňa Šormová.

"Zeštíhlování, tedy přizpůsobování středoškolské sítě počtu studentů, vede nepřímo ke zkvalitnění úrovně výuky na školách. Kvůli nedostatku studentů jsou totiž přijímáni žáci bez potřebných studijních předpokladů, kteří pak v mnoha případech na studium nestačí a musí přestoupit na – pro ně - vhodnější obory. Úroveň vyučování na studijně náročnějších školách tak může klesat, protože se přizpůsobuje právě těmto žákům," uvedl krajský tiskový mluvčí Imrich Dioszegi.

Královéhradecký kraj je v současné době zřizovatelem 90 škol a školských zařízení. Patří mezi ně mimo jiné gymnázia, průmyslové školy, střední odborné školy, vyšší odborné školy, odborná učiliště či základní speciální školy. Dále také školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, internáty, domovy mládeže, dětské domovy, pedagogicko-psychologická poradna, speciálně pedagogická centra, školní jídelny, školní hospodářství či školní polesí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)