Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nebýt viděn je hazard se životem. Přibývají nehody vozidel s chodci
banner

Nebýt viděn je hazard se životem. Přibývají nehody vozidel s chodci

RENÉ HERZÁN

Pondělí, 12. listopadu 2012

Nebýt viděn je hazard se životem. Přibývají nehody vozidel s chodci

V těchto dnech v Královéhradeckém kraji odstartovali policisté preventivní kampaň s názvem Nebýt viděn je hazard se životem! Cílem kampaně je zvýšit povědomí u nemotorizovaných účastníků silničního provozu v oblasti dobré viditelnosti. Policisty k tomuto kroku vede zvýšený počet dopravních nehod, ve kterých figurovali špatně vidění chodci a cyklisti.

V pátek zasahovali záchranáři královéhradeckého kraje na několika místech u dopravních nehod. Jakou měrou se na těchto dopravních nehodách podílela snížená viditelnost po západu slunce, které zapadá před pátou hodinou, vyšetřuje policie, ale hlavně z tohoto důvodu se stala dopravní nehoda v Náchodě, kde před osmou hodinou večer srazilo trojici chodců přecházející silnici osobní auto. Podrobnosti o nehodě najdete na serveru Náchodské info.

"Podobná situace se stala v Hradci Králové. Osobní auto srazilo dítě. Po nárazu zůstalo dítě v bezvědomí a utrpělo závažná poranění. Lékař na místě provedl urgentní výkony pro podporu životních funkcí a následně byla dívka ve vážném stavu přepravena k péči do dětského traumatologického centra Fakultní nemocnice v Hradci Králové," uvedl tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Tomáš Ježek.

Jak vyplývá z většiny výslechů řidičů motorových vozidel, kteří se střetli s chodcem či cyklistou – neviděli je vůbec, nebo na poslední chvíli, kdy nedokázali střetu zabránit. "V Královéhradeckém kraji jsme do statistik tragických nehod nemotorových účastníků silničního provozu vstoupili pár minut před začátkem roku 2013. V tu dobu nepřežil mladý muž střet s vozidlem, když se pohyboval v nočních hodinách po vozovce," vzpomněl tragickou událost z Jetřichova u Broumova tiskový policejní mluvčíJan Čížkovský a dodal: "V průběhu prvních čtyř měsíců na královéhradeckých silnicích zemřelo 15 osob, z nichž se jednalo o 7 chodců a 2 cyklisty. Policisté dále řešili několik desítek dalších nehod s účastí chodce či cyklisty, které naštěstí neměly tak tragický konec. Ale k zranění nemotorových účastníků při nehodách došlo v naprosté většině."

Policie proto všem nemotorizovaným účastníkům silničního provozu doporučuje využívání reflexních a fluorescenčních materiálů. Reflexní prvky zvýší viditelnost až desetkrát, tedy jsou vidět až na 200 metrů. Především chodci by měli dbát na přítomnost reflexního materiálu na svém oblečení, cyklisté samozřejmě také, ale díky povinnému vybavení jízdního kola mají větší šanci být viděni.

V rámci kampaně na některých místech kraje chodci a cyklisté kromě důležitých informací na téma dobré viditelnosti obdrží dále od policistů informační leták oddělení BESIP a hlavně si ze setkání s policistou odnesou reflexní předměty, které zvýší jejich bezpečnost – reflexní pásku, přívěšek ve tvaru reflexní vesty či reflexní tyčinky.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)