Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Některá města na Náchodsku vyhlásila sbírky materiální pomoci pro postižené povodní

Některá města na Náchodsku vyhlásila sbírky materiální pomoci pro postižené povodní

RENÉ HERZÁN

Čtvrtek, 6. června 2013

Některá města na Náchodsku vyhlásila sbírky materiální pomoci pro postižené povodní

Náchod, Nové Město nad Metují a Červený Kostelec. To jsou první z měst Náchodska a Broumovska, která vyhlásila humanitární sbírky pomoci pro oblasti postižené červnovými povodněmi.

Město Nové Město nad Metují ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů zahájilo již včera sbírku materiální pomoci pro postižené povodní. Vedení města vyzvalo občany, aby se zapojili do sbírky, a to darováním zejména čistících, hygienických a dezinfekčních prostředků, ale i nářadí jako jsou košťata, kbelíky a lopaty. Tuto materiální pomoc je možno předávat ještě dnes od 14 do 18 hodin v garážích Domu hasičů.

Také město Náchod vyhlásilo humanitární sbírku. Vedení města prosí občany především o balenou vodu, hygienické potřeby, úklidové a čistící prostředky - savo, mýdla, rukavice, holínky, lopaty, kladívka, majzlíky, kolečka, košťata, kbelíky, kartáče, stěrky, shrnováky, šňůry na prádlo, deky, utěrky a hadry.

"Veškeré věci mohou občané nosit do hasičské zbrojnice v Hurdálkově ulici vedle kina Vesmír denně, včetně soboty a neděle, v době od 13 do 17 hodin až do pátku 14. června," upřesnil velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů Náchod Tomáš Kavan. "Rozhodli jsme se pomoci nejen zorganizováním humanitární sbírky, ale také je v tuto chvíli k dispozici celkem 20 náchodských hasičů s technikou, kteří jsou připraveni okamžitě v koordinaci s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje vyjet pomáhat do zatopených oblastí," dodal starosta Jan Birke. V případě dotazů se občané mohu obracet na informační centrum Městského úřadu v Náchodě v přízemí budovy radnice nebo na telefonním čísle 602 483 229.

"Město Červený Kostelec pomůže Svobodě nad Úpou. Nedaleká obec, těžce zasažená letošními povodněmi, v současnosti potřebuje hlavně úklidové prostředky. Město Červený Kostelec se proto rozhodlo pomoci materiálem ve výši 50 tisíc korun. Návrh odsouhlasili všichni radní. Vedle toho také město nabídlo pomoc Jaroměři a těm českým Kostelcům, které jsou nebo byly v záplavovém ohrožení. Z iniciativy organizace Šotek navíc vzešla nabídka veřejné pomoci obci Rudník," uvedl na městských webových stránkách Tomáš Kábrt.

"Po domluvě s tajemnicí tamního městského úřadu paní Ivanou Balcarovou nakoupíme za tyto peníze vapky, kolečka, lopaty, hrábě a podobné věci," upřesnil, jak město pomůže, starosta Petr Mědílek. Vedle toho město nabídlo pomoc Jaroměři a ostatním Kostelcům, kde trvá nebezpečí záplav. Všechna místa zatím svoji situaci zvládají vlastními silami.

"Občané mohou navíc postiženým oblastem, přesněji obci Rudníku, pomoci přinášením úklidového materiálu do výstavní síně městského úřadu v Červeném Kostelci. Tato možnost, kterou zařídilo vedení spolku Šotek, potrvá do pátečního poledne," dodal Tomáš Kábrt.

Další informace o odstraňování škod v kraji najdete na serveru Náchodské info.

Foto Tomáš Kábrt

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)