Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nominujte Romy na Ceny Roma Spirit 2015
banner

Nominujte Romy na Ceny Roma Spirit 2015

RENÉ HERZÁN

Středa, 26. srpna 2015

Nominujte Romy na Ceny Roma Spirit 2015

Ceny Roma Spirit v České republice v červenci otevřely nominace do svého 5. ročníku. Posláním Roma Spirit 2015 je ocenit práci jednotlivců i organizací, kteří přispívají ke zlepšení situace Romů v České republice. Je to příležitost i pro výraznou romskou komunitu na Broumovsku. Nominace posílejte do 30. září 2015.

"Již pátý ročník cen Roma Spirit jasně dokazuje význam a smysl takové akce. A právě v turbulentní době, kdy jsme médii doslova zaplavováni katastrofickými zprávami ze všech koutů světa, kdy naši občané s rostoucími obavami sledují důsledky neblahých událostí na Středním východě a strach z "neznámé" kultury kulminuje, je každá připomínka úspěšné spolupráce české majority s Romy potěšující a povzbuzující," uvedl Michael Kocáb, jehož nadace Roma Spirit spolupořádá. "Letos poprvé zařazujeme speciální kategorii - Romská kultura, protože je nepochybné, že právě v této oblasti Romové naši společnost výrazně obohacují, a že si to většina našich občanů také uvědomuje," dodal Kocáb.

Ocenění Roma Spirit 2015 v ČR bude uděleno v následujících kategoriích:

1. Nestátní neziskové organizace (za realizaci konkrétního projektu zaměřeného na podporu a rozvoj romské menšiny a jeho dosažené výsledky a za realizaci projektu zaměřeného na mimoškolní vzdělávací aktivity pro romské děti a mládež)

2. Společnost-firma/zaměstnavatel (za podporu projektů zaměřených na sociální pomoc a podporu romské komunity)

3. Obec-město (za programy zaměřené na integraci romské menšiny do společnosti a aktivity ve prospěch romské komunity)

4. Osobnost (ocenění jednotlivce za dlouhodobou práci, která přispěla ke zlepšení postavení Romů)

5. Média (ocenění pro novináře nebo novinářku za objektivní anebo pozitivní informaci o romské problematice, za šíření pozitivního odkazu vzájemné tolerance a porozumění)

6. Čin roku (za čin, který přispěl k záchraně života)

7. Romská kultura – speciální kategorie (ocenění za přínos pro romskou kulturu v oblasti jazyka, ústní slovesnosti, umění (jako např. divadla, filmu, fotografie, hudby, literatury, tance, výtvarného umění, zpěvu aj.) a dalších tvůrčích činností různých skupin a komunit Romů a Sintů v České republice. Oceněny mohou být i činnosti, které vedou k uchování, reprodukci a dalšímu rozvoji kultury Romů a Sintů (jako např. mecenáši, organizátoři kulturních akcí apod.). Oceněn může být i mimořádný kulturní počin.

Jak nominovat

Nominaci do kterékoli kategorie může zaslat každý obyvatel nebo obyvatelka České republiky, a to pomocí jednoduchého online formuláře. Nominované činy nebo činnost musejí spadat do období od prosince 2014 do konce září 2015. Nominace končí 30. září 2015. Laureáti cen Roma Spirit budou opět vyhlášeni u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv 10. prosince 2015 v Pražské křižovatce.

Zdroj www.otevrenaspolecnost.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)