Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Noví zastupitelé by mohli poprvé zasedat začátkem listopadu. Zvolí nového hejtmana i členy rady

Noví zastupitelé by mohli poprvé zasedat začátkem listopadu. Zvolí nového hejtmana i členy rady

RENÉ HERZÁN

Středa, 12. října 2016

Noví zastupitelé by mohli poprvé zasedat začátkem listopadu. Zvolí nového hejtmana i členy rady

Celkem devět subjektů usedne v nově zvoleném pětačtyřicetičlenném Zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. První ustavující zasedání, na kterém by měl být zvolen nový hejtman i členové Rady Královéhradeckého kraje, by se pak mohlo konat začátkem listopadu.

Státní volební komise včera oficiálně vyhlásila výsledky voleb konaných 7. a 8. října Sdělením Státní volební komise publikovaným ve Sbírce zákonů. Od té doby poběží desetidenní lhůta, kdy může být u příslušeného soudu podán návrh na neplatnost voleb. Soud se pak musí každým podnětem zabývat.

V případě, že v dané lhůtě žádný návrh na soudní přezkum voleb podán nebude, musí ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva dosavadní hejtman svolat tak, aby se konalo do patnácti dnů od uplynutí desetidenní lhůty pro podání návrhu soudu na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování. Nebude-li podán žádný návrh na soudní přezkum, bude se konat ustavující zasedání zastupitelstva do 7. 11. 2016.

Povinností ustavujícího zasedání zastupitelstva je zvolit nového hejtmana, náměstka či náměstky a další členy rady. Na prvním zasedání nových zastupitelů by pak mohli být zvoleni pravděpodobně i předsedové výborů.

V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu získalo 13 mandátů hnutí ANO 2011, 6 mandátů ČSSD, po 5 mandátech strany ODS a Koalice pro Královéhradecký kraj – KDU-ČSL, HDK, VPM, po 4 mandátech KSČM, STAROSTOVÉ A VÝCHODOČEŠI a TOP 09 a po 2 mandátech Koalice Svoboda a přímí demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanu a SNK a koalice Piráti a Strana zelených + Změna pro Královéhradecký kraj.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)