Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nový kruhový objezd urychlí průjezd městem. Při slavnostním otevření se všichni shodli, že Náchod obchvat města potřebuje
banner

Nový kruhový objezd urychlí průjezd městem. Při slavnostním otevření se všichni shodli, že Náchod obchvat města potřebuje

RENÉ HERZÁN

Pondělí, 23. listopadu 2015

Nový kruhový objezd urychlí průjezd městem. Při slavnostním otevření se všichni shodli, že Náchod obchvat města potřebuje

Včera skončilo krušných 139 dní nejen pro náchodské občany, ale i pro všechny projíždějící řidiče. V odpoledních hodinách byl slavnostně zahájen provoz na nově zrekonstruovaném objezdu u Čedoku v Náchodě. Všichni přítomní se zde shodli, že Náchod obchvat města potřebuje.

Zrekonstruovaná okružní křižovatka byla uvedena do provozu za účasti mnoha významných hostů, mezi nimiž nechyběl místopředseda vlády a náchodský zastupitel Pavel Bělobrádek, ministr dopravy Dan Ťok, senátor Jiří Hlavatý, poslanci Ivan Adamec a Pavel Plzák, krajský policejní ředitel Martin Červíček, generální ředitel SŽDC, s. o., Pavel Surý, ředitelka holdingu MEDIS Blanka Kalcsová, ředitel ŘSD Hradec Králové Marek Novotný, náchodští radní a zastupitelé, zástupci dodavatele a dopravců a mnoho dalších, kteří se stejně jako řada řidičů těšili na zprovoznění tohoto největšího dopravního uzle v Náchodě.

"Po 139 dnech útrap a obrovských zácp otvíráme hotové dílo. I když jsem si od rána přál, aby dnes byla velikánská a aby ji viděl pan ministr, tak Náchod je prázdný. Kdo za to může?, na oko se zlobil starosta Náchoda Jan Birke a už vážně dodal: "My jsme to tady celou dobu nesmírně prožívali. Nezvládli bychom to bez pomoci Policie České republiky. Děkuji. Chci poděkovat Městské policii, dodavatelům, protože jste to zvládli včas a přesně. Děkuji panu ministrovi, protože je to člověk, který drží slovo a to se v dnešní době cení. A samozřejmě děkuji občanům Náchoda a řidičům za jejich pevné nervy."

Původní nevyhovující kruhový objezd byl zvětšen a rozšířen o dvě spojovací větve (bypassy). Současně s kompletní rekonstrukcí křižovatky byly upraveny například i dotčené opěrné zdi, kanalizace, chodníky a inženýrské sítě. Celkové náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 35 milionů korun vč. DPH.

Po celou dobu stavby byl provoz řízen kyvadlově. V první fázi byl provoz veden v pravé části původní křižovatky ve směru na Polsko, byly přeloženy veškeré sítě a odtěžena původní vozovka. Také byly vybudovány nové opěrné zdi a stanice pro odčerpávání spodních vod. Kompletně byla tato část rekonstrukce dokončena 26. září a díky tomu mohl být provoz sveden na novou část kruhového objezdu a začala rekonstrukce druhé části křižovatky. Ve druhé fázi byly dobudovány přeložky sítí, chodníky, ostrůvky pro pěší, osvětlení a dokončeno dopravní značení. Stavbu se podařilo dokončit v řádném termínu a plně otevřít veřejné dopravě právě 23. listopadu.

"My teď dáme všem čtyři měsíce pokoj a budeme pokračovat dál. Že Náchod potřebuje obchvat, to všichni víme. Stojíme na místě, kde probíhá skutečně mezinárodní provoz a denně tu projede více než 6 tisíc kamiónů a 25 tisíc osobních vozů. Toto všechno začalo 29. listopadu 2011 příslibem tehdejšího ministra dopravy Dobeše, který řekl, že Náchodu je potřeba pomoci do doby, než bude obchvat. My se nyní s kolegy ve vedení města snažíme, aby bylo vydáno územní rozhodnutí. Až ho vydáme, tak přijdeme k vám s prosbou, protože Náchod, jako jediný tranzit mezi Harrachovem a Ostravou do Polska obchvat potřebuje," obrátil se starosta Birke na ministra dopravy Dana Ťoka.

"Tato stavba není miliardová, ale podle mého názoru má větší význam, než které miliardové jsou. Chci vás ubezpečit, že nepochybuji, že Náchod obchvat potřebuje, a tak mne mrzí, že ta územně – právní příprava nepostoupila rychleji, protože teď bychom neměli žádný problém s penězi. Věřím, že problém nebude ani potom. Město Náchod si obchvat zaslouží a není zodpovědné nechat jezdit tranzitní dopravu přes centrum města," uvedl Dan Ťok.

Stavbu v Náchodě provedla společnost M - SILNICE a. s. Pardubice a Sovis CZ a. s. Hradec Králové. Projekt na stavbu zpracovala projekční kancelář Ing. Šír - projektování DS a.s. Hradec Králové, investorem bylo ŘSD Hradec Králové.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)