Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Osobnosti kraje se dočkaly ocenění. Mezi nimi byl i broumovský gymnazista Jakub Voves
banner

Osobnosti kraje se dočkaly ocenění. Mezi nimi byl i broumovský gymnazista Jakub Voves

RENÉ HERZÁN

Pondělí, 11. května 2015

Osobnosti kraje se dočkaly ocenění. Mezi nimi byl i broumovský gymnazista Jakub Voves

Již tradičně se 8. květen slaví v sídle Krajského úřadu na Pivovarském náměstí v Hradci Králové jako den kraje. Ani při letošním kulatém výročí konce druhé světové války tomu nebylo jinak. Oceněni nebyli jen příslušníci složek Integrovaného záchranného systému. Pamětní medaili hejtmana převzaly z jeho rukou vynikající osobnosti z nejrůznějších sfér veřejného života. Mezi oceněnými je i oktaván Jakub Voves z Gymnázia Broumov.

Akce začala v pátek dopoledne slavnostním nástupem za zvuku husitského chorálu v podání Koletovy hornické hudby ze Rtyně v Podkrkonoší. Předávání ocenění se vedle hejtmana zúčastnili ředitelé všech tří základních složek IZS.

"Udílení pamětních medailí je způsob, jak může kraj alespoň symbolicky ocenit lidi z různých oblastí, kteří svou poctivou prací nebo zcela nezištnou činností přispívají k tomu, že se v našem kraji občanům dobře žije, cítí se zde v bezpečí a mají možnost seberealizace. Každoroční nominace jistě nemohou zahrnout vše pozitivní, co bylo vykonáno, nicméně se snažíme, aby výběr oceněných měl co nejširší záběr. Mezi držiteli pamětní medaile tak najdeme lékaře, učitele, bojovníky za svobodu a demokracii, sociální pracovníky stejně jako třeba studenty, umělce nebo sportovce," řekl hejtman Lubomír Franc.

Jeho slova dokládá výčet oceněných, mezi kterými je Jan Rybář z Českého svazu Pomocných technických praporů, Ladislav Havrišák, Michal Hlavička a Jaromír Mareček z Českého svazu bojovníků za svobodu, Jan Plovajko a Edvard Zirnzák z Československé obce legionářské, farmakolog Jaroslav Květina, mikrobiolog Josef Scharfen, středoškolští pedagogové Zdeněk Polák a Helena Korejtková, studenti Jakub Dolejší a Jakub Voves, bývalý ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman, dirigent Jindřich Roubíček, ředitelka Domova Dolní zámek v Teplicích nad Metují Dagmar Kušlová, ředitelka společnosti SKOK do života Kateřina Drábková Bíbusová, starosta Dobrého Ladislav Michl a generální ředitel firmy Farmet Karel Žďárský, který byl vyhlášen manažerem roku 2013 v České republice.

Během slavnostního aktu se rozdávaly také záslužné medaile Královéhradeckého kraje a rezortní medaile Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, Krajského sdružení hasičů a Zdravotnické záchranné služby. Tato složka dnes navíc z rukou hejtmana převzala svůj prapor. Noví příslušníci Hasičského záchranného sboru složili služební slib.

Hymnou a rozchodem však tentokrát program nekončil. Vzhledem k letošnímu patnáctému výročí od vzniku krajů se v sídle úřadu konal den otevřených dveří. Zájemci měli možnost si prohlédnout nejen zasedací sál zastupitelstva a rady, ale také pracovnu hejtmana.

V odpoledních hodinách potom na nádvoří a ve foyer probíhal Festival národů. Zájemci mohli ochutnávat cizokrajné kuchyně a sledovat vystoupení folklorních souborů. Svou kulturu na Pivovarském náměstí představily například skupiny z Polska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny, Itálie, Mongolska, Vietnamu, Kazachstánu, Iráku nebo Bolívie.

Foto archiv Královéhradeckého kraje

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)