Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Plán zimní údržby v Trutnově
banner

Plán zimní údržby v Trutnově

RENÉ HERZÁN

Úterý, 10. prosince 2019

Plán zimní údržby v Trutnově

Technické služby Trutnov, s. r. o., připravily plán zimní údržby pro sezonu 2019/2020. Ten obsahuje jak trasy vozidel na silnicích, tak údržbu chodníků. Technické služby však nejvíce apelují na rozumné jednání obyvatel a především řidičů.

Technické služby jako každý rok připravují plán zimní údržby. Ten pro zimu 2019/2020 mohou občané nalézt na webových stránkách www.tstu.cz. V dokumentu jsou popsané a zakreslené trasy zimní údržby na silnicích i chodníkách, a to nejen v Trutnově, ale i v integrovaných obcích. TST se starají celkem o 350 kilometrů chodníků a komunikací a 106.000 m2 parkovacích ploch.

"Pro letošní zimní sezonu máme připravené tři trasy pro nákladní vozidla, které jsou vybaveny sypačem a radlicí. Údržbu chodníků bude zajišťovat pět vozidel opět vybavených sypačem a radlicí. Dalších pět traktorů se bude starat o čistotu sídlišť a parkovišť. K tomu všemu máme předem vyjednáno zapůjčení 13 strojů, které budou pečovat o úklid ve městě a integrovaných obcích," vysvětluje Lumír Labík, ředitel Technických služeb Trutnov.

Technické služby zároveň denně vysílají do ulic 5 pracovníků tzv. "ručařů", kteří s lopatou až 2 x za den obejdou 2,5 kilometrové trasy, kde kontrolují a čistí chodníky a autobusové zastávky. Celkem po městě musí dočišťovat 59 krytých autobusových zastávek.

Důležitým faktorem pro efektivní zimní údržbu však je spolupráce občanů. "Apelujeme na lidi, aby respektovali aktuální klimatické podmínky a také dopravní značení. Například chodci musí v zimě přizpůsobit své chování stavu chodníku a zvolit část chodníku, která je pro ně bezpečná," říká Lumír Labík a dodává, že "podél každé komunikace je chodník minimálně na jedné straně vyhrnut, na ten druhý přijde řada při cestě zpět."

Další upozornění se týká vlastníků nemovitostí, kteří jsou povinni zamezit stékání vody z okapů na chodníky, kde voda následně zamrzá, a dále jsou zodpovědní za odstranění nebezpečných rampouchů ze střech. V opačném případě, pokud dojde ke zranění chodců či poničení majetku, město může na vlastníkovi uplatňovat škodu.

"Upozorňujeme také majitele přilehlých pozemků na stromy a keře, které zasahují na chodníky a vozovky, příkladem je oblast Kacíře, ulice Žižkova a Polská. Naši zaměstnanci pak mají problém s vyhrnováním sněhu, protože větvě překážejí na komunikaci," upozorňuje Lumír Labík.

Časté problémy způsobují řidiči špatným parkováním. "Prosíme řidiče, aby v nočních hodinách parkovali tak, aby neznemožňovali průjezd vozidel zimní údržby. Často se stávalo, že vozidla bránila průjezdu našich mechanizmů," dodává Labík. Například na Kryblici lidé nerespektují dočasné dopravní značení o zákazu parkování v zimě na místech, kde je třeba, aby se velká vozidla a auta s radlicí mohla otočit či projet. "Někteří svá vozidla parkují kolmo k chodníku tak těsně, že přední část vozidla přesahuje obrubu chodníku, a ten pak není možné vypluhovat," říká ředitel technických služeb. "Dalším nešvarem je vyhrazování si parkovacího místa pomocí krabic, židlí, kýblů apod., což není dovoleno. Jde o neoprávněný zábor veřejného prostranství," uzavírá Labík.

"Prosíme občany, ať dělají všechno pro to, aby spokojenost byla na obou stranách, jak na straně zaměstnanců technických služeb, tak právě i na straně našich občanů. Výsledkem pak budou včas uklizené a bezpečné ulice," dodává Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)