Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Popáté zavlaje nad krajským úřadem tibetská vlajka

Popáté zavlaje nad krajským úřadem tibetská vlajka

RENÉ HERZÁN

Sobota, 25. ledna 2020

Popáté zavlaje nad krajským úřadem tibetská vlajka

Královéhradecký kraj se i v letošním roce připojí do mezinárodní akce "Vlajka pro Tibet" a v úterý 10. března na oficiálním stožáru na nádvoří krajského úřadu zavlaje tibetská vlajka. K symbolické vzpomínce se kraj připojí již popáté.

"Ač se tato akce koná jako vzpomínka na povstání tibetského lidu proti represím a čínské politice znevýhodňující Tibeťany v jejich vlastní zemi, je potřeba chápat ji v širším kontextu. Chápu ji především jako symbol vyjádření aktu solidarity se všemi, kteří jsou utlačováni nedemokratickými politickými režimy. Současný vývoj ve společnosti ukazuje, že i v naší zemi nachází totalitní režimy své sympatizanty, proto vnímám jako potřebné vyjádřit jasný postoj ke svobodě a důstojnosti člověka," uvedl náměstek pro sociální věci Vladimír Derner.

Na oficiálním stožáru Krajského úřadu Královéhradeckého kraje tibetská vlajka visela v minulosti již čtyřikrát. Poprvé v roce 2013 a následně od roku 2017 již pravidelně každý rok.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Akce připomíná 80 tisíc obětí potlačeného povstání, které se odehrálo 10. března 1959 v tibetském správním centru Lhase. Kořeny povstání přitom sahají do počátku 50. let, kdy armáda komunistické Číny vnikla na tibetské území a zabrala jej. Česká republika se ke světové akci na podporu Tibetu aktivně připojila poprvé v roce 1996.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)