Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Převrat v krajských dotacích
banner

Převrat v krajských dotacích

RENÉ HERZÁN

Čtvrtek, 9. listopadu 2017

Převrat v krajských dotacích

Krajské dotace se budou od roku 2018 rozdělovat jinak než doposud. Nově schválená koncepce 2018+ v sobě nese celou řadu změn. Cílem této koncepce je zjednodušení celého systému jak pro žadatele, tak samozřejmě i pro poskytovatele, kterým je kraj.

V první řadě došlo ke snížení počtu dotačních programů ze 48 na 22, aniž by došlo k omezení podporovaných témat. To znamená, že původní účely byly setříděny a alokovány do jednotlivých dotačních programů tak, aby měl žadatel veškerá témata pod jedním dotačním programem. Pokud bude žadatelem např. sportovní klub nebo obec, tak v rámci jedné žádosti může využít různé tematické okruhy. Úspěšným žadatelům tak bude vystavena pouze jedna dotační smlouva a ne více smluv jako doposud.

Téměř celý rozsah úspěšných dotačních žádostí se bude schvalovat 21. května 2018 a žadatel bude přesně vědět kolik má na realizaci svého projektu času. Nově bylo zavedeno i dvouleté realizační období a to zejména u programu obnovy venkova. Z tohoto programu bude možné čerpat finanční prostředky obcemi s počtem do 3000 obyvatel. Doposud byl tento program určen jen pro obce s počtem do 2000 obyvatel.

Finanční prostředky ve výši 80 milionů korun budou rozděleny na vzdělávání, volnočasové aktivity, životní prostředí a zemědělství, cestovní ruch, kulturu a památkovou péči, regionální rozvoj, sport, prevenci rizikového chování a obnovu venkova.

"Za hlavní přínosy nové koncepce krajských dotací považuji lepší komfort pro žadatele o dotaci a větší efektivitu využití poskytnuté dotace. Věcně související dotační programy jsme sloučili do jednoho, ve kterém vznikly jednotlivé účely. S tím souvisela i změna způsobu hodnocení žádostí o dotaci. Ostatní dotační programy jsme ponechali jako jednoúčelové. U víceúčelových dotačních programů může žadatel požádat o dotaci na jakýkoliv účel uvedený v dotačním programu či tyto účely zkombinovat. Snažíme se tak vycházet vstříc potřebám příjemců dotací," říká radní Pavel Hečko odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Krajské dotační programy administruje Odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací, který s ohledem na koncepční změny v dotačních programech připravil pro zájemce o dotaci semináře. Schválené dotační programy budou zveřejněny na Dotačním portálu Královéhradeckého kraje v rámci jednotlivých dotačních oblastí.

Více na www.kr-kralovehradecky.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)