Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • První den své návštěvy v kraji putoval prezident Miloš Zeman po Hradci Králové
banner

První den své návštěvy v kraji putoval prezident Miloš Zeman po Hradci Králové

EVA JOUKLOVÁ, VEDOUCÍ TISKOVÉHO ODDĚLENÍ KHK

Středa, 16. dubna 2014

První den své návštěvy v kraji putoval prezident Miloš Zeman po Hradci Králové

Třídenní návštěvu Královéhradeckého kraje zahájil prezident Miloš Zeman v úterý 15. dubna dopoledne. Diskutoval s představiteli kraje i města, se studenty Univerzity Hradec Králové, ale také s hradeckými obyvateli, s osobnostmi kraje, podnikateli i odboráři. Dnes prezidenta čekají v hradeckém Petrofu, v Holovousech, Jičíně a Náchodě, zítra přijede do Broumova.

"Tento kraj nepatří mezi problémové. Máte hory i nížiny, příliš vás netrápí nezaměstnanost. Je to krásné místo pro život, uznávám. Ale Vysočina je, odpusťte mi to, krásnější," řekl prezident.

Každé zastavení mělo svou atmosféru. V Regiocentru, sídle Královéhradeckého kraje, vítal Miloše Zemana hejtman Lubomír Franc. "Věřím, že se tu budete cítit jako doma, což nebude těžké. Rádi Vás vidíme," uvítal královéhradecký hostitel prezidenta o půl jedenácté dopoledne na Pivovarském náměstí v Hradci Králové. Poté začala diskuse se zástupci kraje. Témat bylo více - dokončení dálnice D11 do Hradce Králové a její pokračování směrem na Polsko, rekonstrukce krajských silnic, evropské dotace v dalším programovacím období nebo třeba budoucnost učňovského školství. Prezident se na závěr podepsal do pamětní knihy a dekoroval prapor kraje.

Čtyři stovky studentů a jejich učitelů čekaly na prezidenta i hejtmana na Univerzitě Hradec Králové. Je politicky výhodné chválit ostatní politiky? Co říkáte na zavedení eura? Jak byste charakterizoval ruského prezidenta Putina? Co říkáte na zavedení školného?...Tyto a další otázky pokládali studenti krátce po poledni v nabité univerzitní aule. Nejvíce dotazů se týkalo současného dění na Ukrajině. "Je třeba vypsat svobodné volby a nezbytné jsou politické i ekonomické reformy. Podstata ukrajinské krize tkví v tom, že tam stojí jeden gang proti druhému. To se musí vyřešit parlamentními volbami, které v této zemi považuji za důležitější než prezidentské," komentoval situaci prezident Zeman.

Do katedrály sv. Ducha na náměstí Jana Pavla II. uvedl prezidenta Zemana a hejtmana France královéhradecký biskup Jan Vokál. "Zážitkem bylo jen vstupovat do katedrály, obklopeni chlapeckým sborem Boni Pueri," řekl hejtman Franc. Jejich Ave Maria zněla gotickým chrámem po třetí hodině odpolední a nebýt kamer a fotoobjektivů, bylo to vytržení z reality, kterou každý z přítomných v té chvíli vnímal. "Uvedomuji si význam církve pro náš národ i společnost. S kardinálem Dukou často hovoříme o úloze hospiců. Myslím si, že právě církev by měla umožnit lidem důstojné umírání," vyjádřil své prezident Zeman, který v katedrále vyslechl modlitbu za arcibiskupa Karla Otčenáška. K jeho pamětní desce poté položil květiny.

Poté již prezidenta uvítali zástupci města v čele s primátorem Zdeňkem Finkem v Muzeu východních Čech. Na primátorovu neformální otázku, proč Miloš Zeman opustil Vysočinu a odhodlal se k prezidentskému "angažmá" s rozplánovaným diářem do poslední minuty, prezident odpověděl: "Člověk by měl myslím přijmout každou výzvu. Pokud ji nepřijme, rovnou prohrál. Je tu ale i druhá varianta, a té bychom se neměli dobrovolně vzdávat." Hovořilo se také například o kriminalizaci politických rozhodnutí. "Každé rozhodnutí nemůže být správné. Proto není dobré jej ihned kriminalizovat. Na druhou stranu je ale nutné důsledně pátrat po tom, zda nebylo motivováno snahou se osobně obohatit," řekl prezident.

Před pátou hodinou odpolední se Miloš Zeman setkal před muzeem s občany města, poté v Tereziánském dvoře s osobnostmi kraje a povečeřel s podnikateli a odboráři.

Foto archiv Královéhradeckého kraje

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)