Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Silničáři jsou připraveni na boj se sněhem. Řidičům má do budoucna pomáhat i webová aplikace
banner

Silničáři jsou připraveni na boj se sněhem. Řidičům má do budoucna pomáhat i webová aplikace

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Sobota, 11. listopadu 2017

Silničáři jsou připraveni na boj se sněhem. Řidičům má do budoucna pomáhat i webová aplikace

Krajská akciová společnost ÚDRŽBA SILNIC je již plně připravena na nadcházející zimu. Sklady posypových materiálů jsou plné a technika silničářů je uchystaná k odklízení sněhu. Se zajištěním sjízdnosti pomohou některé novinky. Navíc se pracuje na spuštění webové aplikace, díky níž bude moci veřejnost sledovat aktuální průběh zimní údržby v daném místě.

"Připravujeme pilotní projekt, jehož výsledkem bude webová aplikace pro veřejnost. V ní se budou zobrazovat aktuální informace o provedené zimní údržbě. Na přehledné mapě bude možné sledovat, kolik času uplynulo od posledního ošetření dané silnice. Řidičům to může v době zhoršených povětrnostních podmínek pomoci s výběrem bezpečné trasy," říká první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

O zabezpečení zimní údržby se na 15 stanovištích, vybavených nouzovým režimem dodávky elektrické energie, stará 80 dispečerů, kteří budou ke zmírnění následků povětrnostních vlivů vysílat 230 řidičů pracujících ve směnném provozu. Dispečeři využívají moderní předpovědní modely a vozy sledují pomocí systému GPS.

Včetně osmi nových vozů mají silničáři k dispozici 122 sypačů s radlicemi, 51 nakladačů, 18 sněhových fréz a 113 traktorových radliček. Ve skladech posypových materiálů je připraveno 23 tisíc tun soli a dalších 12 tisíc tun inertních materiálů.

Během nadcházející zimy se bude udržovat o 64 kilometrů silnic II. a III. tříd víc než vloni. "Množství neudržovaných úseků jsme optimalizovali s ohledem na požadavky starostů obcí a Policie ČR i rozvoj dopravní obslužnosti a změny v silniční síti. Pro malý dopravní význam zůstává neudržovaných jen 223 kilometrů silnic," vysvětluje náměstek Martin Červíček.

Na zajištění sjízdnosti silnic I. třídy bude ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje spolupracovat se dvěma soukromými společnostmi, jejichž vozy budou obsluhovat šest okruhů. Všechny sypače určené k ošetřování silnic I. třídy jsou osazeny teploměry pro zjištění teploty povrchu vozovky. S údržbou "jedniček" letos pomůže i dvojice nových meteostanic: první na I/33 u Vysokova a druhá na I/37 u Výšinky.

Náklady na zajištění zimní údržby krajských silnic jsou odhadovány na 160-180 milionů korun.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)