Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Silničáři mají přezbrojeno na zimu. První ostré zásahy již absolvovali
banner

Silničáři mají přezbrojeno na zimu. První ostré zásahy již absolvovali

RENÉ HERZÁN

Pátek, 9. listopadu 2018

Silničáři mají přezbrojeno na zimu. První ostré zásahy již absolvovali

Počasí je zatím k motoristům milosrdné, ale krajští silničáři jsou již plně připraveni na začínající zimní sezonu. První ostré zásahy již absolvovali, a to v pondělí 29. října na Pomezních Boudách v Krkonoších a v sedle Pasa na Broumovsku. Počet neudržovaných úseků se opět snížil.

Průtah zimním střediskem Deštné v Orlických horách budou na základě požadavku obce a se souhlasem Správy CHKO ošetřovat chemicky. Stejně jako v minulém roce se snížila délka neudržovaných úseků krajských silnic. Nadcházející zimu jich bude pouze 215 kilometrů.

"Oproti loňsku se snížila o dalších osm kilometrů. Jedná se o úseky silnic, které byly rekonstruovány s pomocí dotace z Operačního programu česko-polské přeshraniční spolupráce a zajištění údržby bylo jednou z podmínek programu, a dále o úseky, které jsme převedli na obce a ty se budou starat o jejich sjízdnost," uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství. Jedná se o tyto úseky silnic: III/3025 Božanov – státní hranice, III/30317 Machovská Lhota, III/03326 Kleny – Šeřeč, III/30013 Nové Lesy – Filířovice, III/30015 Kyje – Střítež.

Společnost Údržba silnic Královéhradeckého kraje, a. s., před zimou investovala do nové techniky 40 milionů korun. O silnice první, druhé a třetí třídy v Královéhradeckém kraji se bude starat 122 sypačů, 51 nakladačů a 18 sněhových fréz. Obsluhovat je bude 230 řidičů řízených 85 dispečery z 15 dispečinků. Dispečerům při rozhodování pomohou dva nové hlásiče, které pořídilo Ředitelství silnic a dálnic ČR, na silnici I/35 v Kněžnicích a na silnici I/16 v Horce u Staré Paky. Celkem jich tak se zimní údržbou v Královéhradeckém kraji pomáhá už 13, včetně 4 krajských.

I nadále bude údržbu silnic prvních tříd zajišťovat sdružení firem, v němž má rozhodující dvoutřetinový podíl Údržba silnic Královéhradeckého kraje. "Tento model byl vloni vysoutěžen na dobu osmi let a zatím se osvědčil. Podstatné pro nás je, že plně zajišťujeme hospodaření s posypovými materiály a údržbu řídí výhradně naši zkušení dispečeři," zdůraznil náměstek Martin Červíček.

Od loňska také funguje aplikace, pomocí níž mohou řidiči plánovat optimální trasu a načasování své cesty. Najdete ji na adrese https://uskhk.eu/suhhkap/.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)