Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Silničáři v Královéhradeckém kraji jsou na zimu připraveni
banner

Silničáři v Královéhradeckém kraji jsou na zimu připraveni

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Čtvrtek, 24. listopadu 2016

Silničáři v Královéhradeckém kraji jsou na zimu připraveni

Krajští silničáři mají za sebou první ostré zásahové dny i řešení vážnějších situací v letošní zimě, kdy některá místa v kraji potrápila ledovka, které zvládli. Sklady posypových materiálů jsou naplněny a na krajských silnicích je připraveno v zimním období zasahovat na 300 speciálně technicky vybavených vozidel. S řízením zimní údržby pomohou i nové hlásiče.

První zimní listopadové dny ukázaly, že krajští silničáři jsou na zimu připraveni. "Jsou to zkušenosti a obětavost silničářů, dispečerské řízení a technologie, které umožňují sledovat vývoj počasí a stav sjízdnosti a samozřejmě i schválený plán zimní údržby, které jsou základními předpoklady pro úspěšné zvládnutí nadcházející zimy na silnicích našeho kraje. A já jsem přesvědčen, že to bude fungovat," řekl 1. náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu a silniční hospodářství Martin Červíček.

V letošním roce budou silničáři v Královéhradeckém kraji udržovat celkem 3494 km silnic, z toho I. třídy 464 km, zbytek připadá na krajskou síť silnic II. a III. třídy. Z toho je udržováno 595 km inertním posypem, 2456 km vlhčenou solí a 443 km je pluhováno. Meziročně se na úkor inertního posypu zvýšil podíl chemicky udržovaných silnic, kterých bude během nadcházející zimy o zhruba 200 kilometrů více. "Jde o úseky v okolí Nového Města u Chlumce nad Cidlinou, Hořic, Jičína nebo Kopidlna. Změnou technologie posypu jsme reagovali na požadavky občanů a starostů jednotlivých obcí," řekl Jiří Brandejs, ředitel SÚS Královéhradeckého kraje.

Novinkou jsou také dva nové hlásiče, které byly osazeny vedle silnice I/11 u Petrovic a Rybné nad Zdobnicí. Dispečeři budou mít díky nim lepší přehled o aktuálním počasí v místě, ale také o stavu vozovky. Těchto meteostanic tak v kraji slouží už 11. Stejně jako dosud bude zimní údržba řízena z 15 dispečerských stanovišť s nepřetržitým provozem, který zajišťuje 80 dispečerů.

Ve skladech Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje je aktuálně 23 tisíc tun soli a 12 tisíc tun inertního posypu. Zásoby posypových materiálů jsou pravidelně kontrolovány. V případě potřeby může na zasněžené silnice vyrazit 116 sypačů s radlicemi, 53 nakladačů, 15 sněhových fréz a 116 traktorových radliček.

Na zimní údržbu v období 2016/2017 se v Královéhradeckém kraji počítá s rozpočtem asi 170 milionů korun. V loňském roce se náklady pohybovaly kolem 150 milionů korun. Nejmírnější zimu na silnicích zažil kraj v sezóně 2013/2014, kdy byly náklady 70,4 milionu korun, naopak titul nejnákladnější drží stále sezóna 2008/2009, kdy si zimní údržba silnic vyžádala 200 milionů korun.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)