Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Skončila rekonstrukce průtahu Náchoda
banner

Skončila rekonstrukce průtahu Náchoda

RENÉ HERZÁN

Středa, 15. listopadu 2017

Skončila rekonstrukce průtahu Náchoda

Ve čtvrtek 16. listopadu byla slavnostně ukončena rekonstrukce průtahu Náchoda a tím skončily objízdné trasy přes centrum města a pro kamiony až přes Trutnov. Dokončovací práce už za provozu pokračují na výpadovce na Hradec Králové.

"Téměř po dvou letech tak končí nepříjemné objížďky a uzavírky. Rád bych poděkoval všem, kteří byli trpěliví a snášeli tyto dopravní komplikace, které jsou prostě součástí oprav velkých komunikací. Můžeme se nyní těšit na kvalitní a průjezdnou silnici, nové cyklostezky, chodníky, veřejné osvětlení, zábradlí, opěrnou zeď nebo třeba zastávky MHD," uvedl starosta Náchoda Jan Birke.

Slavnostního otevření silnice se zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka: "Přijel jsem především proto, abych Náchodu pogratuloval, že se mu podařilo dokončit takovou rozsáhlou investiční akci, která proběhla za významného přispění státního rozpočtu. Byl jsem se tu podívat v průběhu stavby, takže vím, jak složité to bylo ze stavebního i organizačního hlediska. Průtah je dokončen, zároveň však pokračuje práce na stavbě obchvatu města. Jsem rád, že i tam se dosáhlo historického milníku, který se jmenuje územní rozhodnutí. Takže věřím, že v příštích letech se bude pokračovat v přípravě této klíčové stavby, která by měla definitivně vyřešit dopravní situaci ve prospěch občanů Náchoda, ale i projíždějících občanů České republiky a Polska."

Investorem rekonstrukce silnice bylo Ředitelství silnic a dálnic, město si za své peníze opravuje chodníky. Oprava více než šest kilometrů dlouhého průtahu městem trvala s přestávkami pět let a stála 290 milionů korun. Poslední etapa, která byla letos, vyšla na 170 milionů korun. Město zaplatilo za opravu chodníků 60 milionů korun.

"Doufám, že tato stavba vydrží dalších 30 nebo 50 let, abychom si to brzy nemuseli zopakovat, protože to skutečně logisticky nebylo jednoduché. V takovém městě, jako je Náchod, který je sevřený údolím, není jednoduché takovou uzávěrku udělat, ale teď budeme mít na mnoho let pokoj a doufám, že se postoupí nejenom v oblasti obchvatu Náchoda, ale i dálnice D11 v pohybu od Jaroměře a na Trutnov či silnice směrem na Hronov a další města. Dopravní obslužnost je zcela zásadní," dodal místopředseda vlády pro vědu a výzkum, Náchoďák, Pavel Bělobrádek.

Rekonstrukce mezinárodní silnice 1/33, vedoucí přes Náchod, byla rozdělena do dvou velkých etap a přinesla obyvatelům Náchoda i projíždějícím motoristům dopravní komplikace a překvapení, s nimiž se museli vypořádat. Za dobu trvání II. etapy od konce března 2017 do 16. listopadu 2017 policisté a strážníci v ulicích města i na objízdné trase strávili tisíce hodin regulací, každodenním dohledem i kontrolami řidičů. Na dohledu nad objízdnou trasou se podílela jak dopravní policie, tak policisté pořádkové policie na Náchodsku a Trutnovsku, kudy vedla objízdná trasa pro tranzitní dopravu. Řidiči nákladní dopravy, kteří chtěli z Polska přes Náchod, díky objížďce museli ujet zhruba o 80 kilometrů víc. Řidiči jedoucí opačným směrem mohli projíždět vytvořeným koridorem po opravovaném úseku.

"Přesto, že rekonstruovaný úsek i objízdné trasy byly velmi dobře označeny (celkem pro lepší orientaci přibylo asi 200 kusů dopravního značení), našli se řidiči, kteří zabloudili nebo značky nerespektovali. Náš důsledný dohled však počet neposlušných motoristů minimalizoval na pár desítek případů. Tito motoristé pak pocítili poměrně citelné sankce. Nejvyšší sankce dostaly přepravní firmy za nadrozměrné náklady, přepravované danou trasou bez patřičných povolení, a to 2x 50 tisíc korun. Náchodští policisté zachytili přes opravovaný úsek směrem na Polsko dva průjezdy nadměrného nákladu bez povolení(2 kombajny, 1 náklad bagrů). Například cizinec, vezoucí touto trasou bez patřičných povolení nadrozměrné bagry, se po zjištění, že neprojede vytvořeným úzkým koridorem, vydal centrem města. Tam způsobil drobnou kolizi, po které nemohl pokračovat v jízdě, a na několik hodin zcela ucpal celé město. Provoz v celém městě i přilehlém okolí tak musely regulovat desítky strážníků a policistů," uvedla k dopravní situaci během rekonstrukce tisková policejní mluvčí Eva Prachařová.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)